Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”
Leeftijd: 28.
Geboortedatum: 16 juli 1916.
Geboorteplaats: Den Haag.
Adres: Jacob Marisstraat 180 te Den Haag.
Beroep: Kelner in het café-restaurant van zijn ouders aan de Boekhorststraat te Den Haag en tevens als timmerman in de bouw.
Onderdeel: Regiment Grenadiers.
Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.
Krijgsgevangenennummer (Kgf. nr.): 106260.
Datum en locatie van sneuvelen: 06 april 1945, hoek van Liebigstrasse en Nürnbergerstrasse 55-57 te Leipzig (DEU).
Wijze van sneuvelen: Grenadier Platteel is (sinds 29 mei 1943 Duits krijgsgevangene) door een geallieerd bombardement gesneuveld. Enkele dagen na het noodlottige voorval werd Leipzig door de Amerikanen bevrijd.
Soldaat Johannes Platteel werd op 29 mei 1943 in Amersfoort krijgsgevangen gemaakt, nadat hij zich gemeld had na een oproep daartoe in de landelijke kranten. Hij had geen mogelijkheid gevonden om onder te duiken. Vanuit Amersfoort vertrok hij in een groot transport naar Stalag XI-a Altengrabow. Na een maand van buitengewoon slecht eten, maar stug weigeren om te gaan werken, werd hij op 4 juli 1943 overgeplaatst naar Stalag IV-b Mühlberg. Op onbekende datum werd hij overgeplaatst naar Stalag IV-g Oschatz. Dat krijgsgevangenenkamp heeft hij echter nooit van binnen gezien, want het was een kamp dat de post en pakketten regelde voor de krijgsgevangenen die in de buurt in een Arbeitskommando gedwongen waren te werken. Johannes Platteel kwam terecht in het Arbeitskommando van HASAG in Leipzig. Dit bedrijf vervaardigde munitie en wapens. Het betrof dus oorlogsindustrie en dit soort werk was voor krijgsgevangen Nederlanders onder de Conventie van Genève niet toegestaan. De aanhoudende protesten van de Nederlanders hadden echter geen enkele uitwerking. De omstandigheden bij HASAG waren buitengewoon slecht. Het recent gepubliceerde boek van Stef Beumkes (2019) “Wij moesten naar Duitsland 1942-1945 HASAG” geeft hierover veel achtergrondinformatie. De fabriek vormde vanwege de oorlogsproductie tevens het doelwit van meerdere bombardementen door de geallieerden. Toen de fabriek in februari 1945 dankzij die bombardementen vrijwel stil kwam te liggen, werden de Nederlandse krijgsgevangenen ingezet bij het ruimen van puin in de binnenstad van Leipzig. Hierbij kwam op 6 april 1945 een groep Nederlandse krijgsgevangenen te werken in de buurt van het Bayerischer Bahnhof. Bij een luchtalarm vluchtte de groep in een schuilkelder op de hoek van Liebigstrasse en Nürnbergerstrasse 55-57. Het gebouw van het Farmakologische Insituut, waar de schuilkelder zich onder bevond werd bij het bombardement getroffen en zakte in elkaar, waardoor de meeste mensen in de kelder om het leven kwamen.
15 Nederlanders en tenminste 10 personen van andere nationaliteiten kwamen om. Hiervan waren de volgende personen Grenadiers & Jagers:
- Grenadier Dirk Pieter Bos.
- Korporaal der Grenadiers Arnoldus Johannes Hagendoorn.
- Grenadier Gerardus Hendricus Meevers Scholte.
- Jager Hendrik Antonius Minnema.
- Grenadier Johannes Platteel.
Locatie laatste rustplaats: Nationaal ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer: E 211. Oorspronkelijk te Leipzig op de Grote Oostbegraafplaats in grafnr. 9 begraven. 22 februari 1949 overgebracht naar NLD en op 21 maart 1949 op Loenen herbegraven.
Overig: Gehuwd met Johanna Pieternella Bron. Vader van twee kinderen, Antonius Platteel en Johanna Pieternella Platteel. Zoon van Antonius Platteel en Hendrika Uiterwijk. Jan Platteel had in totaal nog vijf broers en twee zussen.
Zie de link voor een impressie van de omstandigheden van dit kamp en foto’s waar mogelijk Grenadier Platteel ook op kan staan.
Onderscheidingen
- Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden om dit alsnog te regelen.
Monumenten
- Schaarsbergen, ‘Monument voor Grenadiers en Jagers’.
- Leidschendam, ‘Monument voor Vrede en Vrijheid’.
- Loenen, ‘Ereveld Loenen‘.
- Den Haag, ‘Erelijst van gevallenen 1940-1945’.
Bronnen
- Archieven.nl.
- Nationaal Archief.
- Haags Gemeentearchief.
- Open Archieven.
- Oorlogsgravenstichting.
- E. van der Most, “Personalkarte III, Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland 1943-1945 en hun Arbeitskommando’s”, uitgave in eigen beheer, Gouda 2018.
- De zoon van Jan Platteel, Antonius (Tony) Platteel.
- Het vrije volk 16-06-1945