Broeksma, Gerrit Jan Lucas. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 17 mei 1925.

Geboorteplaats: Hengelo (Ov).

Adres: Schoolmeesterstraat 7 te Zaandam.

Beroep: Fabriekstimmerman.

Onderdeel: 3 Bataljon, Garderegiment Grenadiers, 1 Brigade-C-“7 December” Divisie.

Rang: Dienstplichtig Korporaal.

Registratienummer: 25.05.17.176

Locatie van sneuvelen: Tjidenkol, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: De korporaal raakte tijdens een patrouille vermist. Later bleek dat hij door vijandelijke activiteit is gedood. Hij zou op 28 februari 1949 gedood zijn en zijn lijk is op 18 maart 1949 gevonden. Aard van verwondingen: Ter hoogte van de mond eerst in zeer ernstige mate verwond, daarna middels goloks (zwaarden) door diepe kapwonden in de hals vermoord. Bovendien had hij een gebroken been. Aanvankelijk te Soekaboemi begraven.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN), vak/rij/nummer I 41/7DD.

Overig: Zoon van Jan Hendrik Albertus Broeksma en Geesje Withaar.

Dinsdag 1 maart 1949

Gisterochtend is een patrouille van het PAG peloton met enige J.V.D. mensen uitgerukt in de richting van Karangtengah. s Middags omstreeks 14:30 uur is er hevig automatisch vuur gehoord in die omgeving.
Er is daarop niet gereageerd, daar werd aangenomen, dat een goed bewapende patrouille zichzelf wel redden kon. s Avonds om 23.00 uur was er echter nog steeds niets gehoord van de patrouille.
Er zijn toen twee patrouilles uitgezonden, waarvan één bestaande uit twee carriers van de Stafcie.
Deze patrouilles bleven zonder resultaat.


Vanochtend kwamen er verontrustende berichten binnen.
Een Loerah* had gemeld, dat er 7 man gesneuveld waren en later kwam er van de Wedana een bericht, dat een Loerah bericht gestuurd had, dat er twee man gesneuveld waren.
Een patrouille ging hierop af en toen waren de geruchten niet van de lucht: de één zei alle acht gesneuveld, de ander 5.
De ziekenverzorgers moesten er heen, daar lijken gevonden waren en daar ze 5 draagbaren meegenomen hadden, nam men aan dat er 5 man gevonden waren. Later kwamen de mensen van de patrouille terug en hoorden we dat de gren1 Döbken en de gren1 van Vliet gevonden waren bij de kampong Tjidenkol +/- 2 km N van de grote weg tussen Karangtengah en Tjisaät.
Döbken was een man van de PAG die bij de IVD ingedeeld was.
Zaterdagavond hadden we (Hommes? en ik) nog met hem zitten praten bij de Wedana en had hij nog als tolk gefungeerd. Maar waarschijnlijk bij de TNI erg goed bekend doordat hij bij de IVD werkte en veel kerels verhoord heeft. Hij was gewapend met een Owen gun en van Vliet was de bren-schutter. Ze hebben waarschijnlijk als vuurdekking gezeten voor een omtrekkende beweging van de rest van de patrouille. Tot het laatst moeten ze geschoten hebben.
v. Vliet heeft een schot door zijn linker arm gekregen en is in het hart getroffen en op slag gedood.
Döbken heeft een kogel in zijn zij gehad, die er aan de andere kant uit kwam. Hierdoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt, is hij (waarschijnlijk) gewurgd, daar vingerafdrukken op zijn keel stonden. Ze werden gevonden op korte afstand van een zeer groot aantal lege hulzen.
De lichamen waren naakt, alleen Döbken had een hemdje aan tot onder de oksels opgerold.
Ze lagen in een kuil met wat aarde over hen heen.
Van de anderen werd geen spoor gevonden. Het zijn de Sm Treiture, gren Broeksma en Middelkoop en 3 KNIL soldaten (IDN) van de IVD.

De gesneuvelden tijdens deze actie:

Onderscheiding

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen 1946-1947-1948-1949.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie