Broeksma, Gerrit Jan Lucas. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 17 mei 1925.

Geboorteplaats: Hengelo (Ov).

Adres: Schoolmeesterstraat 7 te Zaandam.

Beroep: Fabriekstimmerman.

Onderdeel: Pansterafweergeschut (PAG)-peloton, Ondersteuningscompagnie, 3 Bataljon, Garderegiment Grenadiers, 1 Infanterie Brigade Groep, C-“7 December” Divisie.

Rang: Dienstplichtig Korporaal.

Registratienummer: 25.05.17.176

Datum en locatie van sneuvelen: 28 februari 1949, Tjidenkol, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: De korporaal raakte tijdens een patrouille vermist. Later bleek dat hij door vijandelijke activiteit is gedood. Hij zou op 28 februari 1949 gedood zijn en zijn lijk is op 18 maart 1949 gevonden. Aard van verwondingen: Ter hoogte van de mond eerst in zeer ernstige mate verwond, daarna middels goloks (zwaarden) door diepe kapwonden in de hals vermoord. Bovendien had hij een gebroken been. Mogelijk een hinderlaag van de gevechtsgroep van Poncke Princen (Bron: de Telegraaf van 030195 pag. T7).

Dinsdag 1 maart 1949
Gisterochtend is een patrouille van het PAG-peloton met enige IVD-mensen uitgerukt in de richting van Karangtengah. ‘s-Middags omstreeks 14:30 uur is hevig automatisch vuur gehoord in die omgeving.
Er is daarop niet gereageerd, daar werd aangenomen, dat een goed bewapende patrouille zichzelf wel redden kon. ‘s-Avonds om 23.00 uur was echter nog steeds niets gehoord van de patrouille.
Er zijn toen twee patrouilles uitgezonden, waarvan één bestaande uit twee carriers van de Stafcie.
Deze patrouilles bleven zonder resultaat.

Vanochtend kwamen er verontrustende berichten binnen. Een Loerah* had gemeld, dat er zeven man gesneuveld waren en later kwam er van de Wedana een bericht, dat een Loerah bericht gestuurd had, dat er twee man gesneuveld waren. Een patrouille ging hierop af en toen waren de geruchten niet van de lucht: de één zei alle acht gesneuveld, de ander vijf. De ziekenverzorgers moesten er heen, daar lijken gevonden waren en daar ze vijf draagbaren meegenomen hadden, nam men aan dat er vijf man gevonden waren. Later kwamen de mensen van de patrouille terug en hoorden we dat gren1 Döbken en gren1 V. Vliet gevonden waren bij de kampong Tjidenkol +/- 2 km N van de grote weg tussen Karangtengah en Tjisaät. Döbken was een man van de PAG die bij de JVD ingedeeld was.
Zaterdagavond hadden we (Hommes? en ik) nog met hem zitten praten bij de Wedana en had hij nog als tolk gefungeerd. Maar waarschijnlijk bij de TNI erg goed bekend doordat hij bij de IVD werkte en veel kerels verhoord heeft. Hij was gewapend met een Owengun en van Vliet was de bren-schutter. Ze hebben waarschijnlijk als vuurdekking gezeten voor een omtrekkende beweging van de rest van de patrouille. Tot het laatst moeten ze geschoten hebben. v. Vliet heeft een schot door zijn linker arm gekregen en is in het hart getroffen en op slag gedood. Döbken heeft een kogel in zijn zij gehad, die er aan de andere kant uit kwam. Hierdoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt, is hij (waarschijnlijk) gewurgd, daar vingerafdrukken op zijn keel stonden. Ze werden gevonden op korte afstand van een zeer groot aantal lege hulzen. De lichamen waren naakt, alleen Döbken had een hemdje aan tot onder de oksels opgerold.
Ze lagen in een kuil met wat aarde over hen heen. Van de anderen werd geen spoor gevonden. Het zijn sm Treiture, grenadiers Broeksma en Middelkoop en drie KNIL soldaten (IDN) van de IVD.

7 maart terug in Tjibadak . Hoorde dat vrijdag bericht gekomen was, dat 6 man begraven aan de voet van de Gedek. Zaterdagochtend vond een patrouille de twee graven van waaruit bij opening een vreselijke lucht opsteeg. Weer dichtgeworpen. Gravendienst zal voor herbegrafenis zorgen.

Maandag 14 maart. Gingen vanavond naar bioscoop en hoorden, dat in de vooravond de zes man van het PAG-JVD-patrouille herbegraven zijn, in stilte, op kerkhof. Sergeant-majoor Treiture, grenadiers Middelkoop en Broeksma en drie man van het KNIL (Indon.) IVD. Evenals de begrafenis van de anderen werd de omgeving van de begraafplaats beveiligd door carriers, want anders is er kans, dat men de begrafenis van de begraafplaats af schiet. Begraafplaats ligt al een heel eind van de stad, ten zuiden. We wilden juist naar bed gaan, toen een ordonnans de mededeling kwam brengen: “Verhoogde waakzaamheid”. We kunnen gelukkig ons huis goed afsluiten en deden dat ook, waarna we maar gingen slapen.

Maandag 21 maart 1949. De sergeant Faber gesproken. Vertelde, dat de jongens van onze “verloren patrouille” ernstig mishandeld zijn, voor ze “afgemaakt “ werden. De gehele kaak van Broeksma was weggeslagen en o.a. was bij Treiture het gezicht en vooral de mond geheel stukgeslagen. Zoals bekend waren ze in verschillende kampongs “ten toon gesteld”

De PAG had vorige week een vent van die bende gevangen genomen, die na “behandeling” veel bijzonderheden verteld moet hebben. Hij heeft het niet plezierig gehad, naar men zegt (en begrijpt!). Vanavond is er weer verhoogde waakzaamheid in het gehele gebied van Tjitjoeroeg, Tjibadak en Soekaboemi enz.

De gesneuvelden tijdens deze actie:

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN), vak/rij/nummer I 41/7DD. Aanvankelijk te Soekaboemi begraven. Op 28 juni 1949 herbegraven.

Onderscheiding

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen 1946-1947-1948-1949.

Monumenten

Overig: Zoon van Jan Hendrik Albertus Broeksma en Geesje Withaar.

Foto: Graf van Gren Broeksma 3e van links, voorste rij.

Bronnen

Geef een reactie