Döbken, Jozias Johan Christoffel. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 02 oktober 1925.

Geboorteplaats: Dordrecht.

Adres: Grote Kerkbuurt 6 te Dordrecht.

Beroep: Geen.

Onderdeel: 3 Bataljon, Garderegiment Grenadiers, 1 Infanterie Brigade Groep, C-“7 December” Divisie.

Rang: Dienstplichtig Soldaat der Eerste klasse.

Registratienummer: 25.10.02.143

Locatie van sneuvelen: 28 februari 1949, nabij Tjidenkol, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld tijdens patrouillegang tengevolge van een schotwond. Inschot 3 vingers onder de linkeroksel. Uitschot leverstreek. Hierdoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt, is hij (waarschijnlijk) gewurgd, daar vingerafdrukken op zijn keel stonden. Ze werden gevonden op korte afstand van een zeer groot aantal lege hulzen. 3km ten Noorden van de weg Tjibadak-Soekaboemi.

Dinsdag 1 maart 1949
Gisterochtend is een patrouille van het PAG-peloton met enige JVD-mensen uitgerukt in de richting van Karangtengah. ‘s-Middags omstreeks 14:30 uur is hevig automatisch vuur gehoord in die omgeving.
Er is daarop niet gereageerd, daar werd aangenomen, dat een goed bewapende patrouille zichzelf wel redden kon. ‘s-Avonds om 23.00 uur was echter nog steeds niets gehoord van de patrouille.
Er zijn toen twee patrouilles uitgezonden, waarvan één bestaande uit twee carriers van de Stafcie.
Deze patrouilles bleven zonder resultaat.

Vanochtend kwamen er verontrustende berichten binnen.
Een Loerah* had gemeld, dat er zeven man gesneuveld waren en later kwam er van de Wedana een bericht, dat een Loerah bericht gestuurd had, dat er twee man gesneuveld waren.
Een patrouille ging hierop af en toen waren de geruchten niet van de lucht: de één zei alle acht gesneuveld, de ander vijf.
De ziekenverzorgers moesten er heen, daar lijken gevonden waren en daar ze vijf draagbaren meegenomen hadden, nam men aan dat er vijf man gevonden waren. Later kwamen de mensen van de patrouille terug en hoorden we dat gren1 Döbken en gren1 V. Vliet gevonden waren bij de kampong Tjidenkol +/- 2 km N van de grote weg tussen Karangtengah en Tjisaät.
Döbken was een man van de PAG die bij de JVD ingedeeld was.
Zaterdagavond hadden we (Hommes? en ik) nog met hem zitten praten bij de Wedana en had hij nog als tolk gefungeerd. Maar waarschijnlijk bij de TNI erg goed bekend doordat hij bij de JVD werkte en veel kerels verhoord heeft. Hij was gewapend met een Owengun en van Vliet was de bren-schutter. Ze hebben waarschijnlijk als vuurdekking gezeten voor een omtrekkende beweging van de rest van de patrouille. Tot het laatst moeten ze geschoten hebben.
v. Vliet heeft een schot door zijn linker arm gekregen en is in het hart getroffen en op slag gedood.
Döbken heeft een kogel in zijn zij gehad, die er aan de andere kant uit kwam. Hierdoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt, is hij (waarschijnlijk) gewurgd, daar vingerafdrukken op zijn keel stonden. Ze werden gevonden op korte afstand van een zeer groot aantal lege hulzen.
De lichamen waren naakt, alleen Döbken had een hemdje aan tot onder de oksels opgerold.
Ze lagen in een kuil met wat aarde over hen heen.
Van de anderen werd geen spoor gevonden. Het zijn sm Treiture, grenadiers Broeksma en Middelkoop en drie KNIL soldaten (IDN) van de JVD.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN), vak/rij/nummer: I 29/7DD. Oorspronkelijk begraven op de Europese begraafplaats te Soekaboemi op 02 maart 1949. Herbegraven op 14 juni 1949.

Overig: Ongehuwd. Luthers. Zoon van Anne Berthus Döbken en Cornelia Meijll.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen 1946-1947-1948-1949.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie