Wiele, (van de) Franciscus Johannes.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 20.

Geboortedatum: 24 februari 1924.

Geboorteplaats: Eindhoven.

Adres: Bleekstraat 33 te Eindhoven of Broekscheweg 17 (maar adres lijkt niet (meer) te bestaan).

Beroep: Vertegenwoordiger N.V. Philips en daarna militair.

Onderdeel: 3 Compagnie-1 Bataljon Oorlogsvrijwilligers-Regiment Jagers.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 24.02.24.034 en 112.162.

Overlijdensdatum en -plaats: 17 april 1945, omgeving Sint-Annaland (Stavenisse).

Tegen het einde van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (Bewakingstroepen-Gewest 18 Noord Brabant-Zuid, District Eindhoven, Brigade Blauwe Jagers-1 Cie-4 Sie). Met de wederopbouw van het Nederlandse leger wordt hij als soldaat ingedeeld bij het Regiment Jagers en ingezet bij de beveiliging van het pas bevrijde gebied in Zeeland. Regelmatig vinden daar vanaf het nog bezette Schouwen-Duiveland dodelijke aanvallen plaats die voor de Duitsers zo gevaarlijk zijn dat ze weinig verschillen van zelfmoordmissies. Ze worden daarom ook wel Himmelfahrtskommandos (hemelvaartcommando’s) genoemd.

Wijze van overlijden: Behalve verdediging behoort ook het onschadelijk maken van achtergebleven landmijnen tot de taken van de Binnenlandse Strijdkrachten. Dit wordt Frans uiteindelijk fataal. Op 17 april 1945 komt hij samen met collega Cor van Maurik in de omgeving van Sint-Annaland (Stavenisse) op Tholen om het leven, als een landmijn tijdens ontmanteling detoneert. Frans had tot de ruiming van zijn graf zijn laatste rustplaats in Eindhoven.

Locatie laatste rustplaats: Oorspronkelijk begraven te Oud-Vossemeer op 18 april 1945. Geruimd-Eindhoven. Beide gesneuvelden zijn aanvankelijk begraven op het rooms-katholieke kerkhof in Oud-Vossemeer. In het parochie archief is de betaling van twee keer zes gulden grafrechten te vinden, overigens zonder vermelding van de namen. Van Maurik is herbegraven op het ereveld Loenen.

Monumenten

Onderscheiding

  • Het Oorlogsherinneringskruis (OHK) is nooit uitgereikt en zal ook nooit meer worden uitgereikt.
  • De opvolging daarvan: Het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers om alsnog aan eventuele nabestaanden te worden uitgereikt. Nooit beloond maar nooit vergeten.

Bronnen

  • In memoriam Brabantse gesneuvelden 1940-2021.
  • Boek “Gevallen en gebroken” van Kees de Koning en Wally Blaas.
  • Rockx, K. (1993?). Kroniek van het Eerste Bataljon Jagers OVW, 1945-1948. Jagers en Jagerslatijn. Nederland: eigen uitgave.
  • Ministerie van Defensie.

Geef een reactie