Maurik, (van) Cornelis Petrus.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 25.

Geboortedatum: 11 september 1919.

Geboorteplaats: Best.

Adres: D 64 te Best.

Beroep: Schoenfabrieksarbeider en daarna militair.

Onderdeel: 3 Compagnie-1 Bataljon Oorlogsvrijwilligers-Regiment Jagers.

Rang: Korporaal-Oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 19.09.11.041

Overlijdensdatum en -plaats: 17 april 1945, omgeving Sint-Annaland (Stavenisse).

Tegen het einde van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (Bewakingstroepen-Gewest 18 Noord Brabant-Zuid, District Eindhoven, Brigade Blauwe Jagers-7 Cie-Oirschot/Best). Met de wederopbouw van het Nederlandse leger wordt hij als soldaat ingedeeld bij het Regiment Jagers en ingezet bij de beveiliging van het pas bevrijde gebied in Zeeland. Regelmatig vinden daar vanaf het nog bezette Schouwen-Duiveland dodelijke aanvallen plaats die voor de Duitsers zo gevaarlijk zijn dat ze weinig verschillen van zelfmoordmissies. Ze worden daarom ook wel Himmelfahrtskommandos (hemelvaartcommando’s) genoemd.

Wijze van overlijden: Behalve verdediging behoort ook het onschadelijk maken van achtergebleven landmijnen tot de taken van de Binnenlandse Strijdkrachten. Dit wordt Frans uiteindelijk fataal. Op 17 april 1945 komt hij samen met collega Franciscus Johannes van der Wiele in de omgeving van Sint-Annaland (Stavenisse) op Tholen om het leven, als een landmijn tijdens ontmanteling detoneert. Frans had tot de ruiming van zijn graf zijn laatste rustplaats in Eindhoven.

Locatie laatste rustplaats: Nationaal Ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer: A 589. Oorspronkelijk zijn beide gesneuvelden aanvankelijk begraven op het rooms-katholieke kerkhof in Oud-Vossemeer. In het parochie archief is de betaling van twee keer zes gulden grafrechten te vinden, overigens zonder vermelding van de namen. Omstreeks 10 februari 1986 is Van Maurik herbegraven op het ereveld Loenen.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Hendrikus van Maurik en Johanna Maria van der Hijden.

Monumenten

Onderscheiding

  • Het Oorlogsherinneringskruis (OHK) is nooit uitgereikt en zal ook nooit meer worden uitgereikt.
  • De opvolging daarvan: Het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers om alsnog aan eventuele nabestaanden te worden uitgereikt. Nooit beloond maar nooit vergeten.

Bronnen

  • Open Archieven.
  • Nationaal Archief.
  • Boek “Gevallen en gebroken” van Kees de Koning en Wally Blaas.
  • Rockx, K. (1993?). Kroniek van het Eerste Bataljon Jagers OVW, 1945-1948. Jagers en Jagerslatijn. Nederland: eigen uitgave.
  • Ministerie van Defensie.

Geef een reactie