Nobel, Daniel.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 21.

Geboortedatum: 11 januari 1928.

Geboorteplaats: Moordracht.

Adres: Wethouder Venteweg A/H 222 te Reeuwijk.

Beroep: Grondwerker.

Onderdeel: 2 Peloton, 3 Compagnie, 6 Bataljon Garderegiment Jagers, 421 Bataljon Infanterie, G-Brigade, A-Divisie.

Rang: Dienstplichtig soldaat.

Registratienummer: 28.01.11.453

Datum en locatie van sneuvelen: 01 april 1949, Poerwodadi, Midden-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Op 31 maart 1949 om 23:00u en 03:00u moest er een patrouille per voertuig naar de 4 kilometer verder gelegen spoorwegbrug worden uitgevoerd (bedien naar hetzelfde punt) om te controleren of deze niet was ondermijnd. Het 2e peloton was overdag al zwaar belast met een drukke patrouillegang. Vanaf het vertrek van het voertuig werden ze langs de hele route beschoten waardoor de chauffeur zeer nerveus werd. Om zich aan dit vijandelijke vuur te onttrekken werd met grote snelheid in de richting van de brug gereden. De brug bleek er echter niet meer te zijn en het voertuig, met de inzittenden, stortte in een diep ravijn. De militairen konden op het laatste ogenblik nog uit het voertuig komen maar allen werden ernstig verwond. Jager Johannes Henricus Maas werd direct gedood en Jager Daniel Nobel raakte gewond en overleed diezelfde dag in het hospitaal aan zijn bekomen verwondingen. Doordat de patrouille wegbleef is er een tweede patrouille gestuurd om polshoogte te gaan nemen. Door onervarenheid werd er geen contact gemaakt terwijl de twee patrouilles vlak bij elkaar waren gekomen en keerde de tweede patrouille onverrichterzake terug naar de post. Na een nacht vol verschrikkingen werd de verongelukte patrouille om 08:00u gevonden.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Kembang Kuning (IDN), vak/rij/nummer BB 12. Oorspronkelijk begraven te Madiun op 01 april 1949. Opgegraven op 19 augustus 1949. Herbegraven op 21 augustus 1949.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Dirk Nobel en Mia van der End.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1948-1949.

Monumenten

Bronnen

  • Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
  • Ministerie van Defensie.
  • Uitgave 4e Brigade (1950). Oost-Java, Gedenkboek der 4e Infanterie-Brigade. Tilburg, Nederland: Drukkerij Henri Bergmans N.V.
  • Most, T. van der. (1950). Bataljonsgedenkboek 421e Bataljon Garde Regiment Jagers. Rotterdam, Nederland.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Open archieven.
  • Nationaal Archief.

Geef een reactie