Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”
Leeftijd: 22.
Geboortedatum: 30 mei 1917.
Geboorteplaats: Rotterdam.
Adres: Vlamingstraat 85 te Delft.
Beroep: Leraar.
Onderdeel: 2 Compagnie, 3 Bataljon, Regiment Jagers.
Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.
Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, 05:00u, Vliegveld Waalhaven-stallen te Rotterdam.
Wijze van sneuvelen: Op 10 mei 1940, omstreeks 05:00u, tijdens de gevechten op het vliegveld direct volgende op de overval bij de provisorische stallen net buiten de vliegbasis, gesneuveld.
Locatie laatste rustplaats: Begraafplaats Crooswijk, Rotterdam, vak/rij/nummer P116. Op 11 mei 1940 in het massagraf op het vliegveld Waalhaven begraven. Op 23 mei 1940 te Crooswijk herbegraven. Op 30 mei 1940 wederom op Crooswijk herbegraven.
Overig: Gehuwd met Maria Laurina van Haaren. Was 6 maanden in verwachting ten tijde van sneuvelen van een zoon; Henk. Zoon van Andries Nieuwkamp en Dorothea Petronella van der Burg.
Persoonlijke geschiedenis van Hendrik verteld door een nichtje (dochter van jongere zus) van Hendrik;
Hendriks vrouw Maria mijn tante Miep, zijn vrouw, was vier maanden zwanger toen het vreselijke nieuws haar bereikte. Ze kreeg een zoontje, Henk. Later is zij hertrouwd, heeft meerdere kinderen gekregen, maar is eigenlijk nooit meer over de dood van Hendrik heen gekomen. Mijn oom is zeer onvrijwillig het leger in gegaan. Hij droeg een gebroken geweertje op zijn revers. Vier officieren zijn hem komen halen. Mijn oma zei dit ieder jaar opnieuw op dodenherdenking. Ik denk dat hij in deze tijd een linkse pacifist zou zijn en politiek actief. Het was een veelbelovende jongen met een wiskundig talent. Mijn moeder was gek op haar grote broer. Liefkozend sprak zij erover dat hij haar tijdens Sinterklaas zo bang maakte dat mijn opa met zijn vuist op tafel sloeg. Mijn moeder hoorde het nieuws van zijn dood op straat van een vriend, die voorbij liep, zomaar. Dan ben je wel twaalf en moet je daarmee naar je moeder. Het moet een hel zijn geweest. Mijn dochter en kleindochter zijn dit jaar op de begraafplaats Crooswijk geweest met dodenherdenking. Simcha, mijn kleindochter heeft het Wilhelmus keihard staan meezingen. U ziet, Hendrik is dood, maar leeft voort
Onderscheiding.
- Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.
Monumenten
- Schaarsbergen, ‘Monument voor Grenadiers en Jagers’.
- Rotterdam, ‘Militairen Mei 1940’.
- Den Haag, ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’.
Hendrik tijdens zijn verlof, 2e paasdag, 25 april 1940.
Brief van Hendrik op Waalhaven geschreven, op de avond voor het bombardement en de aanvallen. Waarschijnlijk is dat de brief die hij op zak had toen hij sneuvelde.
Laatste brief van Hendrik.
Aangezien Hendrik waarschijnlijk is gedood bij de provisorische stallen vermoed de kleindochter dat hij de gesneuvelde is die in het gevechtsverslag wordt genoemd.
Waalhaven: kort na de capitulatie.
Waalhaven: NLD krijgsgevangenen.
Waalhaven: veldgraven NLD militairen.
Waalhaven: NLD gesneuvelden.
Bronnen
- Historische Collectie Garderegiment Grenadiers & Jagers.
- Ministerie van Defensie.
- Nationaal Archief.
- Open Archieven.
- https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=2231&miaet=1&micode=409&minr=2447197&miview=inv2&milang=nl
- Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).
- Oorlogsgravenstichting.
- Nationaal Archief.
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=nieuwkamp-h
- Foto’s en brieven nabestaande, kleindochter, Hendrik Nieuwkamp.