Westerman, Johannes Casper.

Leeftijd: 21.

Geboorteplaats: Amsterdam.

Geboortedatum: 18 mei 1810.

Adres: Amsterdam, (adres onbekend).

Rang: Soldaat (vrijwillig geëngageerd).

Onderdeel: 2 Bataljon Jagers, 2 Brigade, 1 Divisie.

Datum en locatie van sneuvelen: 12 augustus 1831, Leuven (BEL).

Wijze van sneuvelen: Tiendaagse Veldtocht tijdens de Bataille van Leuven. Tijdens de mars naar Leuven was de 2e Brigade, na de Pellenbergte zijn overtrokken, in een artilleriegevecht verwikkeld. Nadat dit enige tijd had aangehouden kwam het er bevel van de opperbevelhebber het vuur te staken. De troepen genoten nu enige rust omdat er moest halt gehouden werd vanwege de onderhandelingen die plaatsvonden over de overgave van de stad Leuven. Ook zou er een Frans leger in aantocht zijn. De Engelse gezant bezwoer de stad niet te beschieten maar een wapenstilstand te sluiten. De 2e Brigade bezette de Looberg in afwachting van de verdere besluitvorming. Opeens donderde het vijandelijke geschut van de wallen van Leuven. Bij deze plotselinge en ontoelaatbare vuuroverval sneuvelde door één kanonskogel vier Jagers. Door deze verraderlijke overval kostte het grote moeite om de troepen in bedwang te houden. Tegen 16:00u werd gecapituleerd door de Belgen en zouden ze Leuven ontruimen.

De vier gesneuvelde Jagers:

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overig: Zoon van Marten Westerman en Maria Vorst. Marten Westerman (een uitgever) had drie zonen waarvan er twee gereed stonden om gehoor te geven aan de roep des Konings om te gaan vechten tegen de Belgen. Zij aarzelden echter omdat hun vader hen nodig had op zijn oude dag. Vader Westerman liet zijn jongens gaan met de woorden: “Gij, of ik jongens!“. Eén van de twee trad in dienst bij de Noord-Hollandse Schutterij en Johannes bij het 2e Bataljon Jagers. De derde zoon zou de oude vader helpen in de uitgeverij. Jager Johannes Westerman sneuvelde dus waarop vader Westerman zijn laatste zoon opdroeg op de plaats van zijn gevallen broer in te nemen.

Monumenten

Bronnen

  • Stamboeken Bataljons Jagers.
  • Geschiedkundige herdenking aan het vijf-en-twintig jarig bestaan der bataillons Grenadiers en Jagers (D. Noothoven van Goor. Leiden, 1854).
  • Geschiedenis der Regimenten Grenadiers en Jagers (Moorman’s Periodieke Pers N.V. Den Haag, 1934).
  • Doedens, A. & Mulder, L. (2018). Oorlogsdossier, 1830-1839 Tiendaagse Veldtocht. Burgeroorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland: Walburg Pers.