Zuijderduijn, Nicolaas.

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 05 april 1925.

Geboorteplaats: Katwijk.

Adres: Ligusterstraat 12 te Katwijk aan Zee.

Beroep: Huisschilder.

Onderdeel: 1 Peloton, 4 Compagnie, 3 Bataljon, Garderegiment Grenadiers, 1 Infanterie Brigade Groep, C-“7 December” Divisie.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat der eerste klasse.

Registratienummer: 25.04.05.068.

Datum en locatie van overlijden: 18 mei 1949, Soekaboemi, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van overlijden: Grenadier Zuijderduijn is, ten gevolge van een vrachtauto-ongeval (ter hoogte van Sedangsari op kruisweg Soekaboemi-Ngalindung nabij paal KM 12.9), overleden. Op de weg van Sukabumi naar Njalindung werd de truck door een tegenligger, geladen met balken, van de weg geveegd en belandde in een ravijn.

Veteraan Koos H. uit Sassenheim verteld het volgende verhaal: Het auto-ongeval gebeurde met mijn vrachtwagen. Ik was op die bewuste dag juist met verlof naar Bandoeng gegaan en ik verbleef daar in “De Rustende Strijder”. Chauffeur Teun de Klomp uit Den Helder had mijn plaats als chauffeur ingenomen. Dezelfde dag dat ik met verlof ging, moest Teun een aggregaat wegbrengen naar een verre buitenpost. De soldaten Joop van Vliet uit Hoofddorp, D.J. Karemaker en Nico Zuijderduijn gingen mee als bewaking. Ze reden door de bergen en kwamen in een bocht een vrachtwagen tegen, die geladen was met balken die enkele meters achter uit de laadbak staken. De vrachtwagen van Teun werd van de weg gedrukt en viel ruim 30 meter het ravijn in. Nico Zuijderduijn raakte zwaar gewond, waarschijnlijk is hij onder het aggregaat terecht gekomen, Joop van Vliet brak zijn sleutelbeen en chauffeur Teun de Klomp en Karemaker kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Nico Zuijderduijn werd zwaar gewond naar het hospitaal gebracht, daar is hij de volgende dag overleden. Na mijn uitzending heb ik in Katwijk de zus en de ex-verloofde van Nico Zuijderduijn opgezocht. Ik heb ze het verhaal over het ongeval verteld en heb ze enkele foto’s gegeven. Nico maakte deel uit van de bewakingsgroep van de 4e compagnie, en hij staat met foto vermeld in het Herinneringsalbum 1e Infanterie Brigade Groep van de C-Divisie “7 December”.

Foto’s uit het album van veteraan Koos H. Uit Sassenheim van de berging van de op 17 mei 1949 verongelukte vrachtwagen.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN), vak/rij/nummer I 51/7DD. Oorspronkelijk begraven op de begraafplaats Soekaboemi. Op 04 juli 1949 herbegraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Willem Zuijderduijn en Arendje van Duijn.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen 1946-1947-1948-1949.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie