Voort, (van der) Bernardus Antonius.

Gevallen voor het Vaderland.

Leeftijd: 34.

Geboortedatum: 30 juni 1905.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Gevers Deynootstraat 36 te Loosduinen (nu Buitentuinen 36 te Den Haag).

Beroep: Bloemist/tuindersknecht.

Stamregiment: Regiment Jagers.

Oorlogsonderdeel: 1 Sectie, 1 Compagnie, 1 Bataljon, 36 Regiment Infanterie.

Rang: Dienstplichtig soldaat.

Regnr: 05.06.30.005

Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Oosterhesselen-bij de brug.

Wijze van sneuvelen: Jager van der Voort behoorde bij de sectie van de reserve-tweede luitenant M.H. de Vroome. Gesneuveld door beschietingen van de Oosterhesselerbrug (object 3073) ten gevolge van een hoofdschot.

Op 10 mei 1940 overschreden in Noord-Nederland Duitse troepen van Generalmajor Kurt Feldt de grens om via de afsluitdijk de Vesting Holland vanuit het noorden te veroveren. Op drie plaatsen trokken Duitse divisies Nederland binnen. Tussen Nieuweschans en Kloosterhaar, bij Emmercompascuüm en bij Coevorden. De troepen die bij Emmercompascuüm binnenvielen moesten via Assen en Beilen naar het IJsselmeer oprukken.

Om 05.30 uur gaf Kolonel Veenbaas de opdracht alle troepen terug te trekken tot de Q-lijn. Tijdens de terugtocht op deze linie wisten de Nederlandse troepen nog 236 grotere en kleinere bruggen onklaar te maken in het te ontruimen gebied. Op dit moment bevindt Soldaat Bernard van der Voort zich bij de Oosterhesselerbrug, bij het 36ste Regiment Infanterie. Deze eenheid heeft opdracht de Oosterhesselerbrug bij Coevorden te verdedigen. De aanval op die ochtend wordt uitgevoerd door Duitse motorrijders, gevolgd door een eskadron ruiters, de Duitse troepen komen door de Valsteeg om bij de Oosterhesselerbrug in een urenlang vuurgevecht door dertig Nederlandse infanterie soldaten tegengehouden te worden. Bernhard van der Voort laat hierbij zijn leven.

De provincie Drenthe wordt binnen een dag onder de voet gelopen. Ondanks dat van een wezenlijke vertraging dus geen sprake was, kan gesteld worden dat de hier gelegerde soldaten op bepaalde plekken met beperkte middelen toch vaak een behoorlijk lange tijd een overmacht aan Duitse troepen wisten tegen te houden.

Locatie laatste rustplaats: Nationaal ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer: A 199. Op 31 mei 1940 begraven op de RK Begraafplaats St. Barbara te Den Haag. Op 29 januari 1953 overgebracht naar Loenen.

Overig: Gehuwd met Cornelia Agatha Johanna van Holstein. Zoon van Jacobus van der Voort en Maria Gerardina Boeren.

Onderscheidingen

  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie