Vleesenbeek, Cornelis Dirk.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 34.

Geboortedatum: 16 mei 1905.

Geboorteplaats: Haarlem.

Adres: Majubastraat 7 te Den Haag.

Beroep: Stucadoor.

Onderdeel: 2 Compagnie, 2 Bataljon, 24 Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers).

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 14 mei 1940, Achterberg/Dolderen-omgeving (gewond), Maarn (overleden).

Wijze van sneuvelen: Jager Vleesenbeek is op 13 mei 1940, na het afbreken van de tegenaanval door een schotwond door het hart, gewond geraakt. Hij is op 14 mei 1940 omstreeks 14:30u in het ziekenhuis van Maarn aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden.

Locatie laatste rustplaats: Geruimd. Oorspronkelijk begraven op de algemene begraafplaats te Maarn. Daarna op 10 oktober 1945 herbegraven op begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag waarna het graf is geruimd terwijl er al toestemming was gegeven voor een herbegrafenis op het Nationaal ereveld Loenen.

Overig: Gehuwd met Jenneke Louisa Rots. Vader van 4 dochters (Dingenga Maria, Maria Elisabeth, Jenneke Louisa, Louisa) en 2 zonen (Hendrik Cornelis en Cornelis Dirk). Zoon van Dirk Cornelis Vleesenbeek en Maria Elisabeth Sala. Moeder Jenneke overleed ook op 34-jarige leeftijd en de zes kinderen werden naar een afschuwelijk weeshuis in Den Haag gestuurd. Af en toe kwam er iemand van Defensie kijken en ze kregen een wezenpensioen van de staat, maar waren wel getraumatiseerd. Dit trauma werkt door tot in de generatie erna (de kleinkinderen van Cornelis). Zij zijn nog kwaad over alles (mail van kleinkind van Cornelis).

Onderscheiding

  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie