Verspyck Mijnssen, Joan Christiaan Gustave (BK). 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 39.

Geboortedatum: 18 februari 1906.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Heemstededreef 258 te Heemstede.

Beroep: Bankdirecteur (Directeur der Hollandsche Voorschotbank).

Onderdeel: 1 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Grenadiers.

Rol tijdens meidagen 1940: Gevochten in Loosduinen en bij vliegveld Ockenburgh.

Rang: Reserve-eerste luitenant der Grenadiers.

Functie: Compagniescommandant.

Verzetsonderdeel: Legioen van Oud-Frontstrijders.

Datum en locatie arrestatie: 14 januari 1944 te Heemstede.

Datum en locatie van sneuvelen: 18 maart 1945, Tuchthuis Siegburg (DEU).

Wijze van sneuvelen: Onderscheidde zich door moed en leiderschap tijdens de slag om Den Haag in mei 1940, waarvoor hij postuum het Bronzen Kruis ontving. Na de capitulatie werd hij krijgsgevangen genomen, maar vrijgesteld vanwege zijn essentiële functie als directeur van de Hollandsche Voorschotbank. In november 1943 werd hij wederom gearresteerd omdat hij een oude strijdmakker en klasgenoot, reserve eerste-luitenant der cavalerie P.J.A. Clav, onderdak had verleend. Verspyck-Mijnssen werd in het proces ‘de Koe’ met enkele anderen wegens spionage tot 8 jaar tuchthuisstraf veroordeeld.tot acht jaar tuchthuis veroordeeld. Tussen 04 juni en 15 juli 1944 afgevoerd naar DEU. Op 18 maart 1945 is hij aan uitputting en vlektyfus in de gevangenis te Siegburg (DEU) overleden.

Locatie laatste rustplaats: Militair Ereveld Grebbe te Rhenen, vak/rij/nummer 1450. Op 12 april 1951 in DEU opgegraven. Op 22 mei 1951 Gemeentelijke Begraafplaats a/d Kerkhoflaan te Den Haag, vak/rij/nummer: NO-zijde A5 6. Op 17 oktober 2024 op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen herbegraven.

Overig: Gehuwd met Wilhelmina Louise Suijling. Zoon van Jacob Christiaan Verspyck Mijnssen en Jkvr. Lina Adrienne Verspijck.

Onderscheidingen

  • BRONZEN KRUIS (BK);”Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door op 10 mei 1940, na eerst als sectiecommandant op flinke wijze zijn sectie tijdens een hardnekkig straatgevecht te Loosduinen te hebben geleid en nadat zijn compagniescommandant was gewond en hij het bevel over de compagnie had overgenomen, dit onderdeel op deze dag en beide volgende dagen op rustige en doortastende wijze aan te voeren, waardoor de vijand belangrijke verliezen werden toegebracht en Loosduinen en het nabijgelegen bosgebied van Ockenburg konden worden gezuiverd.” (K.B. no. 5 van 21 juni 1949, 2575)
  • Het OORLOGSHERINNERINGSKRUIS (OHK) is nooit toegekend en dat kan niet meer gebeuren. In plaats daarvan kreeg hij voorafgaande aan zijn herbegrafenis een MOBILISATIE-OORLOGSKRUIS (MOK) toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie