Uneputty, Stefanus. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 18.

Geboortedatum: 06 april 1929.

Geboorteplaats: Magelang (NOI-IDN).

Adres: ?

Beroep: Militair.

Onderdeel: Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger (KNIL).

Gedetacheerd bij: 3 Peloton, Stafcompagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat der tweede klasse.

Stamboeknummer: 4457/A.

Afkomst: Ambonees.

Datum en locatie van sneuvelen: 23 september 1947, 11:45u-Pasar Oesang, West-Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Soldaat Uneputty is, tijdens een patrouille bij het naspringen van een ontvluchte gevangene door verdrinking in de Kali Babang Anai, overleden. De gevangene was een 15-jarige jongen die op de terugweg van een patrouille naar Serantih was aangehouden omdat hij een handgranaat en bezwarende papieren bij zich had. Na het doorwaden van de kali Anai, die sterk gezwollen was vanwege overmatige regenval, sprong de gevangene plotseling terug in het water. Uneputty sprong hem na maar kon niet zwemmen en met een geweer in zijn handen was de stroming te sterk. Hij riep om hulp maar ook voor zijn collega’s die hem probeerden te helpen was de stroming te sterk. Zijn stoffelijk overschot is bij de brug Pasar Usang, Kali Batang Anai gevonden.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer V 1115. Op 05 oktober 1947 begraven op het ereveld Leuwigjah-Cimahi. Herbegraven eind 1962.

Overig: ?

De foto heeft als opschrift: “Met Uneputty en Jozef vd Broek op weg naar de passar. Oprijlaan Pasirkapa. September 1946. Voor mijn lieve Anny, Kees”.
Van links naar rechts: Harrie Keller, Steef Uneputty en luitenant Michels

Bron: Fotoboek van Sobat Kees Somers (1OVW). Aangeleverd door zijn zoon Cees Somers en nabestaanden.

Onderscheidingen

  • Niet teruggevonden in het systeem.

Monumenten

Soldaat Uneputty zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Op de ‘verlieslijst’ van 11 oktober 1947.
Uit “Open Vizier” van 4 October 1947.

Bronnen

Geef een reactie