Tuerlings, Adrianus Cornelus Maria Hubertus. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 20.

Geboortedatum: 14 december 1926.

Geboorteplaats: Tilburg.

Adres: Noordstraat 79a te Tilburg.

Beroep: Student.

Onderdeel: 5 Compagnie/Ondersteuningscompagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 26.12.14.001.

Datum en locatie van sneuvelen: 23 september 1947, Loeboekkaroenh/Loeboekaloeng, West-Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Op 23 september 1947 liep een patrouille Jagers uit de meest Noordelijke post op Sumatra te Loeboek Aloeng, waarbij de Tilburger Jager Ad Tuerlings als verkenner voorop liep, in een hinderlaag. Twee toegeworpen handgranaten ontploften, de een tegen een boom en de ander ontplofte op borsthoogte juist voor Ad Tuerlings, die hierdoor op slag werd gedood. Zijn lichaam ving de scherven op en redde zo het leven van zijn kameraden. Een andere bron meld dat hij door een scherpschutter is gesneuveld. Op het moment van deze patrouille waren ze zich al gereed aan het maken om terug te keren naar Nederland. Jager Tuerlings had geschreven dat hij het aanstaande Kerstfeest thuis mede zou kunnen vieren.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer V 1110. Op 24 september 1947 begraven te Padang. Eind 1962 herbegraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Cornelis Petrus Alphonsus Tuerlings en Catharina Adriana Immens.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Monumenten

Jager Tuerlings zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Bron: Nieuwsblad van het Zuiden 27-09-1947.
Bron: “Open Vizier” van 27 september 1947.

Bronnen

Geef een reactie