Stuut, Abraham (BK).

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 23 maart 1916.

Geboorteplaats: Winschoten.

Adres: Dwingeloweg 79 I te Winschoten.

Beroep: Kapper.

Onderdeel: 3 Compagnie, 2 Bataljon, Regiment Grenadiers.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 14 mei 1940, Overschie/molen ‘De Hoop’ (gewond)-25 juni 1940, Delft (overleden aan bekomen krijgsverwondingen).

Wijze van sneuvelen: De Duitsers bevonden zich in de korenmolen ‘De Hoop’ gelegen bij de Schie. Bij de aanval van het bataljon op deze positie is hij na het veroveren van de korenmolen bij Overschie gesneuveld. Waarschijnlijk door scherven van inslaande (eigen) PAG-granaat/gevechtswagen welke te laat kwam voor de aanval. De slachtoffers waren al voorwaarts gegaan. De bemanning van de vechtwagen zouden nog tegen de luitenant hebben gezegd dat er Hollanders in het voorterrein waren maar de laatste beval toch te schieten. Aard van de verwondingen: schotwonden aan rug, rechterarm en buik. Overleed aan zijn verwondingen op 25 juni 1940 in het Oud en Nieuw Gasthuis in Delft.

BRONZEN KRUIS; “Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden bij de verovering van een molen bij Overschie op 14 mei 1940; is daarbij ernstig gewond geraakt en is later aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden” (K.B. no. 6 van 9 mei 1946, 1651).

Locatie laatste rustplaats: Begraafplaats Hofstraat te Winschoten, vak/rij/nummer III272. Op 28 juni 1940 begraven.

Overig: Zoon van Hendrik Stuut en Hinderika Kiewiet.

Onderscheidingen

  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.
  • Het ‘BRONZEN KRUIS’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

  • Ministerie van Defensie.
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Nationaal Archief.
  • Open Archieven.
  • Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT). Müller, E. (2016). 1940-2016, Het Bronzen Kruis. Voor moedige en beleidvolle daden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.

Geef een reactie