Stokkum, (van) Norbertus Julius Maria (BK).

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 27.

Geboortedatum: 01 november 1917.

Geboorteplaats: Rotterdam.

Adres: Nijmeegsebaan 80b te Nijmegen.

Beroep: Sportleraar/directeur van een sportschool.

Organiek onderdeel: Regiment Grenadiers.

Rang: Korporaal.

Verzetsonderdeel: ?

Datum en locatie van arrestatie: ?? oktober 1943, Parijs (FRA).

Datum en locatie van sneuvelen: 30 januari 1945, SS-concentratiekamp Buchenwald, Kommando Schlieben (DEU).

Wijze van sneuvelen: Norbert trainde verzetsgroepen en had tegen alle verboden in de Joodse jongen Jacques Cohen als compagnon. Ondergedoken voor terugvoering in krijgsgevangenschap. Hij ging eind september 1943 op weg via FRA en ESP naar GBR, maar werd verraden in Parijs, waarschijnlijk door een Nederlander. In oktober 1943 werd hij gearresteerd en op transport gesteld naar Buchenwald. Op 25 januari 1945 na vele mishandelingen en ontberingen is hij aan “tyfus” gestorven in KZ Schlieben, gelegen in zuidwest Brandenburg en een Aussenlager van KZ Buchenwald. Met Norbert had zijn jongere broer Peter-Canies (geb. 4 februari 1920 in Rotterdam; na studie op de KMA in Breda student in Delft) naar GBR willen ontsnappen. Ook hij liep in Parijs in de val en werd met Norbert naar Buchenwald getransporteerd. Hij raakte zeer verzwakt en is overleden tussen eind februari en medio april 1945 in waarschijnlijk een Aussenlager van Buchenwald, Mittelbau-Dora (V-1 fabriek) of Bottleberode (onderaardse Junkerfabriek).

Locatie laatste rustplaats: Nationaal Ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer: E 353. Oorspronkelijk op begraafplaats Kreis Schweinitz te Schlieben (DEU) begraven. Op 26 november 1948 opgegraven en op 21 juni herbegraven.

Overig: Gehuwd met Leonora Maria van Gastel. Vader van een zoon. Zoon van Petrus Joseph Maria van Stokkum en Elisabeth Wilhelmina Maria Vogels.

Onderscheidingen

  • Het ‘BRONZEN KRUIS’: “Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in de vroege morgen van 10 Mei 1940, ingedeeld bij de Mitrailleur-compagnie Grenadiers belast met de rechtstreekse verdediging van het vliegveld Ypenburg, tijdens de overrompeling daarvan door de vijand, terwijl achtereenvolgens verschillende opstellingen werden veroverd en ook in het door hem bezette gedeelte zich verscheidene militairen aan de strijd onttrokken, desondanks moedig tot het uiterste te blijven standhouden, waarbij hij o.m. een vijandelijke handgranaat naar de vijand wist terug te te werpen”, (K.B.no. 5 van 21 juni 1949, 2576).

Monumenten

Bronnen

  • Ministerie van Defensie.
  • Nationaal Archief.
  • Müller, E. (2016). 1940-2016, Het Bronzen Kruis. Voor moedige en beleidvolle daden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.
  • Open Archieven.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Nijmeegsch dagblad 29-05-1945.

Geef een reactie