Steensma, Miente David.

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 36.

Geboortedatum: 20 november 1967.

Geboorteplaats: Amsterdam.

Adres: (adres bekend bij dodenboek vanwege privacy) Franeker.

Beroep: Militair.

Opgekomen bij: Korps Mariniers.

Gediend bij: Charlie(Tijger)-compagnie/Bravo(Stier)-compagnie, 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel (Garderegiment Grenadiers).

Geplaatst bij: Alfa-compagnie, 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel (Regiment van Heutsz).

Uitgezonden met onderdeel: 42 NLD Battle Group (Regiment Limburgse Jagers), Charlie-compagnie (als 12/A-cie), Al-Khidr (IRQ), Multinational Division-South, Coaltion Forces Iraq.

Rang: Sergeant der eerste klasse van het wapen der infanterie.

Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 2004, Brug-As Samawah-Al Mutannah-Irak (IRQ).

Wijze van sneuvelen: Sergeant Steensma is tijdens een veiligheidsbezetting van een brug, door een aanslag met een handgranaat (scherf-hersenverwonding), gewond geraakt en later die dag in het veldhospitaal op Camp Smitty te As Samawah aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden. Twee daders reden op een motor langs en de dader achterop wierp de handgranaat naar de brugpatrouille bestaande uit de sergeant en een korporaal. De korporaal sprong in een trapafgang en raakte gewond. De sergeant kon niet wegduiken en raakte dodelijk gewond.

Dave Steensma was de eerste Nederlandse militair die bij gevechtshandelingen om het leven kwam in bijna tien jaar tijd. Hij laat een vrouw en twee zonen achter.

Steensma had een jarenlange ervaring als marinier. Hij keerde na een kortstondig burgerbestaan terug bij het leger in dienst van de Luchtmobiele Brigade. Hij werd uitgezonden naar Bosnië, Cyprus en Afghanistan. De uitzending naar Irak kwam voor zijn gevoel te vroeg, ook omdat hij het gevaar van die missie onderkende. Hij sprak echter niet graag over de persoonlijke risico’s met familie of vrienden, omdat hij zei dat hem toch niets zou overkomen.

Twee Iraakse mannen die kort na de schietpartij werden aangehouden, werden in december 2005 wegens gebrek aan bewijs door de Iraakse autoriteiten vrijgelaten. Bij de familie van Steensma en de Luchtmobiele Brigade kwam dit hard aan.

Locatie laatste rustplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Franeker, vak/rij/nummer 14 03 01.

Op zaterdag 15 mei werd hij in zijn woonplaats Franeker met militaire eer begraven, met salvo’s door een vuurpeloton van een commandant en zes militairen. Twee militairen droegen de vlag, baret en onderscheidingen over aan de weduwe van de militair.

De kist van Steensma, die bedekt was met de Nederlandse vlag, werd gedragen door zes directe collega’s uit Schaarsbergen, de thuisbasis van de luchtmobiele brigade waar Steensma toe behoorde. Op de kist lag ook de rode baret van de brigade.

De belangstelling voor de begrafenis was erg groot; de kerk was overvol. In de kerk waren, naast familie, vrienden en collega’s van Steensma, ook minister van Defensie Henk Kamp aanwezig. De weduwe van Steensma begon de dienst met een korte toespraak. Ook commandant luitenant-kolonel Peter Wilming van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade, de eenheid waar Steensma diende, hield een toespraak. Hij roemde Steensma om zijn professionaliteit en zorg voor zijn manschappen en noemde hem “eerlijk, betrouwbaar en een echte militair”. Tijdens de kerkdienst werd moderne popmuziek, waaronder reggae, rustige house en het nummer Waarom van Marco Borsato gedraaid.

Langs de route naar de begraafplaats in Franeker stonden honderden mensen. De vlaggen aan veel huizen in Franeker hingen halfstok.

Overig: Gehuwd. Vader van 2 zonen.

Onderscheidingen

  • Herinneringsmedaille VN-vredeoperaties UNPROFOR (vml. Joegoslavië)
  • Herinneringsmedaille VN-vredeoperaties UNFICYP Cyprus.
  • Herinneringsmedaille vredeoperaties met de gesp ISAF (Afghanistan).
  • Herinneringsmedaille vredeoperaties met de gesp SFIR (Irak).
  • Bronzen onderscheidingsteken voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst beneden de rang van officier.
  • Marinemedaille.
  • Kruis voor betoonde marsvaardigheid (tweemaal).
  • United Nations Medal UNPROFOR .
  • United Nations Medal Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP).
  • Gevechtsinsigne.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie