Snijder, Dirk (BK).

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 40.

Geboortedatum: 27 april 1918.

Geboorteplaats: Eelde.

Adres: Westinghousestraat 16a te Groningen.

Beroep: Perser/timmerman.

Onderdeel: 4 Sectie, Mitrailleurcompagnie, 3 Bataljon, Regiment Jagers, 1 Legerkorps.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Rotterdam Waalhaven, kazemat NO-punt (gewond). 12 november 1958, ziekenhuis te Groningen (aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden).

Wijze van sneuvelen: Heeft zich door moedig optreden tegenover den vijand onderscheiden, door op 10 mei 1940 op het vliegveld Waalhaven, toen de mitrailleur tijdelijk onklaar was en niettegenstaande hij in zijn zijde door een granaatscherf was gewond, met zijn karabijn een vijandelijk vliegtuig in brand te schieten; daarna door te blijven vuren totdat hij door twee mitrailleurkogels in één van zijn armen buiten gevecht werd gesteld. Op 12 november 1958, in Groningen, alsnog aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden. Aard van de verwondingen: granaatscherf in zijn zijde en mitrailleurkogels in zijn arm.

“De sergeant Van de Muyden, die aanvankelijk achter de mitrailleur zat, kreeg een scherf in zijn oog (…). Feitelijk moest hij vervangen worden door den mitrailleurschutter Farao, maar daar deze zenuwachtig was, heb ik de plaats achter de mitrailleur ingenomen. Er schoot een scherf onder mijn arm door, die den jager Snijder, die achter mij stond, in de zijde trof. Snijder werd kwaad, greep den karabijn en ging naast mij op het vlak, liggen vuren. Hij schoot een vliegtuig in brand. Terwijl Snijder aan het schieten was, werd hij gewond in zijn pols en elleboog. Snijder is niet buiten gevecht gesteld. Toen wij geheel omsingeld waren, gaf de sectiecommandant het bevel ons over te geven. (…) Ik heb toen de mitrailleur nog onklaar weten te maken en heb de bodem in de achter ons liggende sloot geworpen. De Duitschers lagen over de hele oppervlakte van het veld verspreid.” (Ooggetuigenverslag van dpl jgr C.A.M. Hillenaar, juli 1946).

Locatie laatste rustplaats: Begraafplaats Selwerderhof te Groningen, vak/rij/nummer: 5-01 1. Op 17 november 1958 begraven.

Overig: Gehuwd met Annechien van der Wal. Zoon van Willem Snijder en Geesien van der Veen.

Onderscheidingen

  • Het “BRONZEN KRUIS”: Heeft zich door moedig optreden tegenover den vijand onderscheiden, door op 10 mei 1940 op het vliegveld Waalhaven, toen de mitrailleur tijdelijk onklaar was en niettegenstaande hij in zijn zijde door een granaatscherf was gewond, met zijn karabijn een vijandelijk vliegtuig in brand te schieten; daarna door te blijven vuren totdat hij door twee mitrailleurkogels in één van zijn armen buiten gevecht werd gesteld.”(K.B. no. 6 van 24 augustus 1946, 1733).
  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, bij leven toegekend.

Monumenten

Waalhaven: kort na de capitulatie.

Waalhaven: NLD krijgsgevangenen.

Waalhaven: veldgraven NLD militairen.

Waalhaven: NLD gesneuvelden.

Bronnen

  • Historische Collectie Garderegiment Grenadiers & Jagers.
  • Ministerie van Defensie.
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Open Archieven.
  • Müller, E. (2016). 1940-2016, Het Bronzen Kruis. Voor moedige en beleidvolle daden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.
  • M. Og. 40.
  • Cate, (ten) A. en Hartman, P. (2004). Garde zonder grenzen. 175 jaar Grenadiers en Jagers 1829-2004. Meppel, Nederland: Giethoorn Ten Brink.

Geef een reactie