Smits, Antonius.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 20 november 1922.

Geboorteplaats: Utrecht.

Adres: Schelpstraat 12 te Utrecht.

Beroep: Militair.

Onderdeel: 2 Compagnie,1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat der eerste klasse-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 22.11.20.004.

Datum en locatie van sneuvelen: 24 oktober 1947, Pasar Oesang-Saliskan, West-Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld. Jager Smits kreeg, tijdens een actie door vanaf een berghelling afgevuurde schoten, een sniperschot in zijn lever en is aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden (andere bron meld twee schotwonden). Hij was ‘s-morgensvroeg opgewekt, als altijd, op patrouille gegaan.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer V 1128. Eind 1962 herbegraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Arie Smits en Helena Geertruida Camu.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Monumenten

Jager Smits zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Bron: De Jager, 3e jaargang no. 20 29 november 1947.

Bronnen

Geef een reactie