Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”
Leeftijd: 19.
Geboortedatum: 26 januari 1927.
Geboorteplaats: Rolde.
Adres: Hoornsestraat 2 te Rolde.
Beroep: Kantoorbediende.
Onderdeel: Stafcompagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.
Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).
Registratienummer: 27.01.26.001.
Datum en locatie van sneuvelen: 01 januari 1947-2100u, Oedjoeng Karang (gewond)-Padang, militair hospitaal (aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden), West-Sumatra (NOI-IDN).
Wijze van sneuvelen: Gesneuveld. Door sniperactiviteit gewond geraakt een buikschot en aan zijn bekomen krijgsverwondingen in het militair hospitaal te Padang overleden.
1 januari 1947. Om 12 uur begon de artillerie met de saluutschoten. Wij mekaar daar in de stellingen allemaal Nieuwjaar gewenst en ook door de telefoon kregen we de beste wensen door van verschillende posten. Gedurende de nacht werd op andere posten nog een paar keer geschoten en ook hardere knallen als van mortieren hoorden we. De eerste keer dat ik van Oud in Nieuw tussen de zandzakken heb doorgebracht. Verder was het toch een kalme nacht. Vanmorgen om zeven uur werd ik afgelost. Ben om acht uur naar de kerk gegaan.
Vanaf vanmorgen 10 uur tot vanmiddag 5 uur heb ik geslapen. Vandaag is een konvooi naar de haven weer beschoten, twee doden van de genie en een paar gewonden. Vanavond is de 3e compagnie weer onverwachts beschoten, Gerard van Schooneveld[i] werd zwaar gewond aan een buikschot en overleed kort daarna; twee andere jongens werden lichter gewond. Het nieuwe jaar zet dus voor ons Jagers niet mooi in. (Tekst uit het dagboek van Sobat Somers)
Het was nieuwjaar, dus het eten was wat feestelijker dan normaal; de kok had extra zijn best gedaan. Na het mandiën en slechts gekleed in een onderbroekje, stonden we in een groepje bijeen, elkaar wat te plagen, in afwachting van het eten uitdelen. Plotseling vielen er schoten uit automatische wapens. Op zo’n moment krijg je altijd een schok; het is niet zozeer de schrik, maar eerder een oncontroleerbare reactie van je lijf. We zochten onmiddellijk dekking. Natuurlijk beantwoorden onze wachtposten het vuur. Dat moet doeltreffend geweest zijn geweest, want het schieten hield vrij snel op. De aanvallers verdwenen. Toen ik uit mijn dekking kwam en om me heen keek, schrok ik. Ik zag Gerrit Schooneveld en Toon Jacobs enkele meters weglopen en toen neervallen. Zij waren kennelijk getroffen. Er kwam iemand naar me toe, die zei: ‘Kees…er loopt bloed lang je been; is er iets? Ik verbaasde me nogal, want ik voelde helemaal niets. Maar ik besefte, dat ik ook gewond was; aan de achterkant van mijn bil liep een straaltje bloed over het been. Het leek van ergens uit de rug te komen. We werden aleldrie zo snel als het kon door ambulances, die moesten zigzaggen over de weg om de vele kuilen heen, naar het hospitaal in Padang gebracht. Daar werd duidelijk, dat Gerrit er heel slecht aan toe was, Hij overleed ‘s-avonds om negen uur.
Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer V 1167. Oorspronkelijk op 02 januari 1947 begraven te Padang. Herbegraven op Leuwigadjah op 07 januari 1949. Eind 1962 wederom herbegraven.
Overig: Ongehuwd. Zoon van Jacob van Schooneveld en Jobkien Eiting.
Onderscheidingen
- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.
Monumenten
- Schaarsbergen: ‘Monument voor Grenadiers en Jagers’.
- Roermond, ‘Plaquette Gedenktafel Nationaal Indië-monument’.
- Den Haag, ‘Lijst van gevallenen 1945-heden’.
- Padang (IDN), ‘Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang’.
Jager van Schooneveld zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.
Bronnen
- Open archieven.
- Ministerie van Defensie.
- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Tekst uit het dagboek van Sobat Somers (via zijn zoon).
- http://www.gerritdemunnik.com/het-monument/naam-11/
- Rockx, K. (1993?). Kroniek van het Eerste Bataljon Jagers OVW, 1945-1948. Jagers en Jagerslatijn. Nederland: eigen uitgave.
- Lijst gevallenen 1 RJ van de Heer van der Pijl.
- CAD: archief 1 RJ.