Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”
Leeftijd: 24.
Geboortedatum: 01 mei 1924.
Geboorteplaats: Eygelshoven.
Adres: Hoofdstraat 91 of 119 te Eijgelshoven (exacte huidige locatie onbekend).
Beroep: Tuinier.
Onderdeel: 1 Bataljon Regiment Jagers.
Ingedeeld bij: School Opleiding Parachutisten (SOP).
Rang: Soldaat der eerste klasse-oorlogsvrijwilliger (OVW).
Registratienummer: 24.05.01.001.
Datum en locatie van overlijden: 05 januari 1949, Bandoeng, West-Java (NOI-IND).
Wijze van overlijden: Jager Rutten stond tijdens de laatste politieactie op het vliegveld Bandoeng gereed voor een tocht boven Republikeins gebied en werd op Bandung-vliegveld geraakt door een slag van een draaiende vliegtuigpropeller en is daardoor omgekomen.
Een stille, eenvoudige jongen begon in september 1937 zijn gymnasiale studies te Rolduc. Hij zou ze niet voltooien. De hoofdleraar wees hem in de klas een plaats aan op de eerste bank, wat niet zonder reden gebeurde: Gerard Rutten kon zijn aandacht maar moeilijk bij de lessen houden, zijn fantasie zeilde voortdurend op vreemde wereldzeeën. Aan goede wil ontbrak het hem niet, maarde drang naar de verte had hem toen al gegrepen. De Bisschoppelijke Kweekschool in Roermond (1940-1942) vermocht evenmin zijn studie-aandacht te boeien. De „Arbeitseinsatz” tijdens de oorlog bracht hem in 1943 als werkman ineen Duitse metaalfabriek. Na enige vergeefse pogingen wist hij echter de slavernij te ontvluchten. Toen Zuid-Limburg in september 1944 bevrijd werd meldde hij zich bij de Ordedienst en enige tijd later bij het leger. Met de eerste vrijwilligers vertrok hij in oktober 1945 als lid van het corps „Grenadiers en Jagers” naar Indië. Op Malakka, Java en Sumatra vond zijn zwerversgeest de bevrediging van wat hij steeds gezocht had. Zijn bescheidenheid dreef hem tot het weigeren van elke rangverhoging: onopvallend en trouw deed hij als gewoon soldaat zijn plicht. Als het legeronderdeel waartoe hij behoort, naar het vaderland terugkeert in mei 1948, vindt hij de gelegenheid om in „de verte” te blijven door toe te treden tot de parachutistenafdeling van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.
Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Pandu te Bandung (IDN), vak/rij/nummer: II 259. Op 06 januari 1949 begraven.
Overig: Ongehuwd. Zoon van Johannes Mathias Leonardus Rutten en Maria Josepha Wanders.
Onderscheidingen
- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947-1948-1949.
Monumenten
Bronnen
- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
- Nationaal Archief.
- Ministerie van Defensie.
- http://www.indie-1945-1950.nl/web/bacoban.htm
- Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.
- Rolduc’s jaarboek, jrg 29, 1949, 1949/Delpher.nl
- Oorlogsgravenstichting.