Rossum, (van) Gerrit.

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 21.

Geboortedatum: 24 juli 1926.

Geboorteplaats: Vleuten.

Onderdeel: 1 Compagnie, 4 Bataljon, Regiment Grenadiers, 4 Infanteriebrigade, A-Divisie.

Adres: Schoolstraat A145 te Vleuten.

Beroep: Mandenmaker-fabrieksarbeider.

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Registratienummer: 26.07.24.121.

Datum en locatie van sneuvelen: 28 juli 1947, Tambak Beras, Oost-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld tengevolge van vijandelijke acties nabij Tambak-Beras.

Op 28 juli 1947 om 05:15u werd de bezetting van Tambak Beras (1 sgt, 1 kpl en 12 man) door de dessapolitie gewaarschuwd dat ongeveer 150 leden van de TNI in aantocht waren. Direct daarop werden de Nederlandse militairen met zware mitrailleurs beschoten, zij beantwoordden het vuur en daarbij vielen twee gewonden. In het nabijgelegen Tjermee werden omstreeks 05:30u rode lichtkogels in Tambak Beras gesignaleerd, wat betekende: eigen posten aangevallen. Tambak Beras was omsingeld en niet te houden. De bezetting trok zich terug richting Tjermee met achterlating van de twee gewonden. Tijdens het terugtrekken sneuvelden korporaal Hillegaart en grenadier Hopman. Grenadier Gerrit van Rossum probeerde met enkele kameraden in de buurt van kampong Mandoe een kali over te steken maar werd door de stroom meegesleurd. Pogingen om hem te redden mislukte en hij verdronk. Zijn lichaam is op 30 juli 1947-vrijwel naakt- gevonden. Vermoedelijk door beroving ontbraken herkenningsplaatje en papieren.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Kembang Kuning te Soerabaja (IDN), vak/rij/nummer B 90. Op 30 juli 1947 begraven.

Bron: Foto album familie Wieman. Mijn vader Adrianus Nicolaas Wieman ging in maart 1939 als KNIL militair naar Indië. Mijn moeder volgde later dat jaar. Beiden overleefden de verschrikkingen van de Jappenkampen en de Birmaspoorweg. In deze periode ben ik de fotoalbums aan het nakijken en mijn oog viel op een foto dat mijn vader (helemaal links) bij een graf staat. De foto is niet echt scherp maar ik kon lezen dat de naam van de gesneuvelde G. Van Rossum was, soldaat van het regiment Grenediers en als jaar van overlijden kon ik met enige moeite 1947 lezen. Het blijkt dus het graf te zijn van deze Gerrit van Rossum waarbij ik in het uitgebreide relaas lees dat hij uit Vleuten komt. Dat zal de reden zijn. Mijn vader kwam ook uit Vleuten. De middelste man herken ik als zijn broer Henk Wieman. De overige mannen ken ik niet. Mocht een nabestaande van Gerrit van Rossum belangstelling hebben voor de originele foto, dan wil ik hem graag afstaan (Geplaatst door Aad Wieman).

Overig: Ongehuwd. Zoon van Albertus van Rossum en Petronella Adriana Rebergen.

Onderscheiding

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gesp: 1947.

Monumenten

Bronnen

  • Open archieven.
  • Ministerie van Defensie.
  • Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
  • Uitgave 4e Brigade (1950). Oost-Java, Gedenkboek der 4e Infanterie-Brigade. Tilburg, Nederland: Drukkerij Henri Bergmans N.V.
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers.
  • Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geef een reactie