Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”
Leeftijd: 22.
Geboortedatum: 17 april 1920.
Geboorteplaats: Maassluis.
Adres: Van Swietenstraat 91 te Den Haag.
Beroep: Kantoorbediende.
Stamonderdeel: Regiment Grenadiers.
Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.
Oorlogsonderdeel: Verzet, Ordedienst (OD)-(Nauwe banden met de groep Nederland voor Oranje).
Datum en locatie van arrestatie: 15 april 1941, ??
Datum en locatie van sneuvelen: 26 oktober 1942, 15:17u te Overveen.
Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd. Op 24 oktober 1942 met meerdere anderen ter dood veroordeeld wegens zijn lidmaatschap van de OD. In het Oranjehotel van 16 april 1941 tot en met Op 26 oktober 1942 schreef Isaac in een brief dat hij geen gratie had gekregen en dezelfde dag zou worden terechtgesteld. Op 28 oktober moest zijn vader met een koffer naar Utrecht komen en daar kreeg hij de kleding van Isaac terug. Alles was aanwezig behalve een donkergroen wollen pak. Waarschijnlijk droeg Isaac dat pak toen hij werd gefusilleerd. Op 31 november 1942 werden aan zijn ouders door de Dienstelle Ev. Standortpfarrer de laatste groeten van Isaac overgebracht. Jarenlang was het onduidelijk waar zijn lichaam was gebleven.
Locatie laatste rustplaats: Nationaal Ereveld Loenen, vak/rij/nummer: C54. In Westerveld gecremeerd. In Hannover (DEU) op het Friedhof aan der Seelhorst werden 10 urnen teruggevonden. De nummers van de asbussen waren 13746 t/m 13755 en correspondeerden met de datum van 27 oktober 1942. Op die datum zouden 12 Nederlanders en één Rijksduister zijn terechtgesteld. De asbussen zijn gekoppeld aan deze namen om hen te herdenken. Op 21 december 1953 overgebracht naar Loenen.
Overig: Ongehuwd. Zoon van Johan Simon van Otterlo en Johanna Francina van den Hoeven.
Onderscheidingen
Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden om dit alsnog te regelen svp.
Monumenten
- Schaarsbergen,’Monument voor Grenadiers & Jagers‘.
- Loenen, ‘Nationaal Ereveld Loenen‘.
- Den Haag, ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’.
- Den Haag, ‘Dodenboek Oranjehotel’.
Bronnen
- Ministerie van Defensie.
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Open Archieven.
- Fort bij Rynauwen.