Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”
Leeftijd: 24.
Geboortedatum: 15 juni 1919.
Geboorteplaats: Den Haag.
Adres: Alberdingk Thijmstraat 93 te Den Haag.
Beroep: Nachtwaker/loopknecht.
Datum en locatie van sneuvelen:
Onderdeel: Regiment Jagers.
Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.
Krijgsgevangenennummer (Kgf.nr.): 106655.
Locatie van sneuvelen: 19 februari 1944, Johanngeorgenstadt (DEU).
Wijze van sneuvelen: Jager Oosting zat sinds 3 juni 1943 in Duitse krijgsgevangenschap en is op 19 februari 1944 om 10:15u aan een hartverlamming overleden.
Na de capitulatie en de demobilisatie van het Nederlandse leger in juni/juli 1940 pakt Pieter zijn werk weer op. Op maandag 31 mei 1943 verschijnt de bekendmaking waarin o.a. het personeel van het Regiment Jagers wordt opgeroepen zich te melden in Amersfoort. Pieter gaat als vele anderen op donderdag 3 juni 1943, Hemelvaartsdag, met de trein naar Amersfoort waar zij zich melden bij het Wehrmachtslager in de Zonnebloemstraat. Op zondag 6 juni 1943 komt rond 10.30 uur een groep van 545 militairen van het Regiment Jagers vanuit Amersfoort aan in ALTENGRABOW nabij Maagdenburg.
Voorgaande groepen hadden een circa 20 uur durende treinreis in goederenwagons meegemaakt. De groep Jagers deed 40 uur over deze treinreis. Na de aankomst stond er baden en ontluizen op het programma. Gevolgd door de registratie. Er staat die zondag aardappelsoep met zuurkool en harde witte bonen op het menu, ‘s-avonds zijn er flinke regenbuien met onweer. Maandag 7 juni 1943 bestaat de maaltijd uit aardappelensoep met knollen en stokvis, ‘s-avonds is er een voetbalwedstrijd van Grenadiers tegen Jagers. Er komen regelmatig nieuwe groepen krijgsgevangenen aan in het kamp. Men probeert
de dagen door te komen. Het eten is niet echt om over naar huis te schrijven. Na enige tijd vertrekken er diverse transporten met krijgsgevangenen naar andere kampen in geheel Duitsland en Oostenrijk. Op zondag 4 juli 1943 is er een transport van ALTENGRABOW naar MÜHLBERG. Pieter is hier ook bij ingedeeld. Om 05.30 uur appèl op het sportveld i.v.m. het vertrek. Eerst om 16.00 uur vertrekken we. Intussen hebben we op het sportveld soep gehad, die erg goed is, maar daarom krijgen we dan ook maar een halve portie. Met 42 man komen we in een wagon. Te veel om te kunnen liggen. Per man krijgen we ½ kuch en 1/3 blikje vlees mee voor de reis. Het wordt natuurlijk meteen verslonden. We reizen de hele nacht door, zittend op de grond of op de koffers in het donker. Via Biederitz – Dessau komen we in Falkenberg waar de trein op een zijspoor blijft wachten tot in de ochtend. Daarna wordt doorgereden naar Mühlberg nabij Dresden, waar we plus minus om 06.00 uur aankomen.
Hoofdpoort Stalag IV B Mühlberg
Foto: D. van Maarseveen
Het kamp ziet er beter uit dan het vorige. Door het prikkeldraad zien we de korenvelden en wat dennenbossen. Het klimaat is aanmerkelijk beter. We zijn met circa 2500 Hollandse krijgsgevangenen. Er zijn ook veel Fransen (circa 800) en eenzelfde hoeveelheid Serven en Tsjecho-Slowaken. De barakken zijn van hout, waarvan er ongeveer 30 stuks aanwezig zijn. Er is ook nog een deel waar Russen verblijven, maar we mogen geen contact met ze hebben. Mühlberg is een ontzettend groot kamp, er komen vaak nieuwe transporten met krijgsgevangenen aan, waaronder Engelsen. De Engelsen graven later een zwembad op het kampterrein.
Het zwembad
Foto: D. van Maarseveen
Er komen ook (on)regelmatig brieven en pakjes uit Nederland. Het eten is er beter dan in Altegrabow, maar ondanks dat zijn er veel zieken onder de gevangenen. Regelmatig gaan er weer gevangen op transport naar diverse andere kampen. Een transport met o.a. Pieter Oosting vertrek op woensdag 15 september 1943 naar STALAG IV A HOHNSTEIN – BAD SCHANDAU, circa 20 km. oost van Dresden. Later, exacte datum is niet bekend, gaat Pieter Oosting op transport naar STALAG IV F in HARTSMANNSDORF bij CHEMNITZ Van beide laatste kampen is zeer weinig bekend. Mogelijk is Pieter later nog naar een ander (onbekend) werkkamp overgebracht om als dwangarbeider te worden ingezet. Op dinsdag 21 maart 1944 krijgt de moeder van Pieter, via een vriend uit het krijgsgevangenkamp, het bericht dat haar zoon is overleden. In Johanngeorgenstadt was in de periode 1 december 1943-16 april 1945 een buitenkamp van het concentratiekamp Flossenbürg, gevestigd in een voormalige meubelfabriek. Hier herstelde dwangarbeiders onderdelen van jachtvliegtuigen voor de Erla Maschinenwerk G.m.b.H.
Tijdens deze periode zijn er van de 1200 tewerkgestelde dwangarbeiders 50 overleden. Of Pieter Oosting ook daar als dwangarbeider heeft gewerkt is onbekend.
Locatie laatste rustplaats: Onbekend.- Evang. Friedhof te Johanngeorgenstadt. Mogelijk opgegraven op 25 maart of mei 1944 uit resp. grafnummer 324 en/of 338.
Overig: Ongehuwd. Zoon van Roelof Oosting en Francina Johanna Geertruida Bommezijn.
Onderscheidingen
- Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden om dit alsnog te regelen.
Monumenten
Haagsche Courant, dinsdag 17 juni 1919
Haagsche Courant, vrijdag 24 maart 1944
Haagsche Courant, woensdag 22 maart 1944
Bronnen
- Archieven.nl.
- Nationaal Archief.
- Haags Gemeentearchief.
- https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?p=187368
- Open Archieven.
- Oorlogsgravenstichting.