Naastepad, Adrianus Maria.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 26.

Geboortedatum: 24 november 1918.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres:

Beroep: Onderwijzer.

Onderdeel: Staf 30-Regiment Jagers.

Rang: Dienstplichtig soldaat.

Krijgsgevangenennummer (Kgf): 106641, Stalag XI 17.

Datum en locatie van overlijden: 02 april 1945,

Wijze van overlijden: Jager Naastepad was vanaf 03 juni 1943/Hemelvaartsdag 1944 in Duitse krijgsgevangenschap en is, in het lazaret IV B ten gevolge van meningitis (hersenvliesontsteking), overleden.

Locatie laatste rustplaats: Heldenfriedhof im Zentralfriedhof te Graz(AUT), aan de rechterzijde van het oorlogsgedenkteken. Op het graf zou een kruis met een rond bord gestaan hebben met de tekst A. Naastepad, soldaat Holland 2.4.45. De oorlogsgravenstichting kon dit niet vaststellen.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Adrianus Hendricus Maria Naastepad en Cornelia Maria Schols.

Onderscheidingen

Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden om dit alsnog te regelen.

Monumenten

Uit het Dagboek van dienstplichtig soldaat Alexander Merki Krijgsgevangene No. 96791:

“2-4-1945 2e Paasdag. Onze jongens gingen naar het werk, maar kwamen onverrichter zake terug. Het Lager was niet te bereiken. Overal branden en bomtrechters. Daarbij kwam nog, dat het alarm was. De lucht was vol met vliegtuigen. In grote groepen kwamen zij aanvliegen. Het was ondoenlijk ze allemaal te tellen. Graz en Gösting werden gebombardeerd 13). Drie bommen kwamen op een schuilkelder terecht en vijf er voor. Gelukkig was deze schuilkelder in de bergen uitgehouwen. Een bom kwam op het bruggetje vlak voor ons Lager terecht. Even meer naar rechts en ons Lager was er geweest. Tevens was het een geluk dat de bom door het bruggetje heen viel en eronder ontplofte. Om 17.30 uur was het veilig. Schele Freek kwam toen met de mededeling dat wij onze koffers moesten pakken, want om 20.00 uur zouden wij vertrekken. Het vluchten was geblazen. Onderwijl hoorden wij, dat de Russen nog maar slechts 5 Km van ons verwijderd waren. Sommigen van ons zeiden dat zij achterbleven en dat waren vijf man in totaal. Om 19.45 verlieten we het Lager om nooit weer terug te komen. Wij waren ernstig, want wij wisten dat het eerste gedeelte van de tocht erg gevaarlijk was, want deze weg was vanmorgen heel zwaar gebombardeerd. Koos en ik legden de laatste hand aan het optuigen van ons wagentje dat bij vanmiddag op de kop had weten te tikken. Over een weg bezaaid met stenen en bomtrechters en langs brandende huizen ging het op Eggenberg aan. Even te voren passeerden wij een gebombardeerde colonne. Alle wagens waren uitgebrand en bij sommige zagen wij zwarte verkoolde lichamen liggen. Op de weg bleven verschillende achter en sommigen wierpen wat weg en anderen lieten gewoonweg hun koffer staan. Onderweg was het vooralarm. Wij hadden toen reeds een bergweg bereikt, dus het gevaarlijkste hadden wij toen al achter de rug. Even wil ik nog mededelen dat Gerard Overgaag (Kgf 106704) er niet bij was. Deze tweede Paasdag zal ik ook niet licht vergeten.

10-4-1945 Mooi weer. Nog steeds blijven wij hier. Heden avond kwam er bericht binnen van de Franse Sanitäter, dat Aad Naastepad (Kgf 106641) op maandag 2-4-1945, 2e paasdag was overleden 14). Dat onze vriend Aad nu moest komen te overlijden, nu alles beter werd. Hij was 26 jaar oud. Hij ruste in vrede!”

Bronnen

Geef een reactie