Moolenaar, Hendrik.

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 36.

Geboortedatum: 25 juli 1908.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Om ’t Hof 202A te Montfoort.

Beroep: Kapper.

Onderdeel: Regiment Grenadiers.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Functie: Verbindingsafdeling.

Krijgsgevangenennummer (Kgf.nr.): 106148.

Datum en locatie van sneuvelen: 27 februari 1945, Karl Tauchnitzstrasse 7 te Leipzig (DEU), vak/rij/nummer: E 82.

Wijze van sneuvelen: Op 01 juni 1943 als krijgsgevangene afgevoerd. Grenadier Molenaar is tijdens krijgsgevangenschap door een geallieerde luchtaanval gesneuveld.

Als soldaat bij de Grenadiers en geboren tussen 1904 en 1914 diende Hendrik zich op 01 juni 1943 te melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort, ten einde te worden teruggevoerd in krijgsgevangenschap. In een transport van 722 man is hij diezelfde dag vertrokken naar het Stammlager XI-a Altengrabow. Op 2 juni 1943 werd hij daar geregistreerd als krijgsgevangene nummer 106148.

Na een verblijf van een maand in Altengrabow werd hij op 4 juli 1943 overgeplaatst naar het Stalag IV-b Mühlberg. Ook daar is Hendrik niet lang gebleven, want op 14 augustus 1943 werd hij overgebracht naar een Arbeitskommando van het Schattenlager IV-g Oschatz. Het enorme aantal mutaties dat werd veroorzaakt door de duizenden krijgsgevangenen die in korte tijd vanuit Mühlberg naar verschillende Arbeitskommandos werden gestuurd veroorzaakte dusdanig grote problemen dat de officiële registratie pas plaatsvond op 15 september 1943 (NA collectie 2.13.98 inv 20 melding 3958). Het eerste Arbeitskommando waar Hendrik tewerkgesteld werd bevond zich in Engelsdorf (een voorstadje van Leipzig) bij de “Standort-älteste” en het werk bestond uit allerlei werkzaamheden in en rond Engelsdorf. Hier heeft Hendrik ongeveer twee maanden gewerkt. Op 18 oktober 1943 volgde een overplaatsing naar het Arbeitskommando te Leipzig Gohlis en hij werd ondergebracht in Lager N-22, een kazerne. Het werk hier bestond uit het treffen van luchtbeschermingsmaatregelen en werk bij de brandweer. In de praktijk kwam dat neer op het graven van schuilkelders en het opruimen van bomschade.

Locatie laatste rustplaats: Nationaal ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer: E 82. Hoewel enkele bronnen (verklaring van twee mede-krijgsgevangenen in NA collectie 1001) spreken van het niet terugvinden van stoffelijke resten, vermeldt een door de Russen opgestelde lijst (archief Arolsen scan 70992481) dat hij werd begraven op het Ostfriedhof van Leipzig, veld X7, graf L24. Op 16 mei 1945 opgegraven en overgebracht naar Berlijn-Frohnau. Later is zijn graf overgebracht naar het Ereveld Loenen.

Overig: Zoon Hendrik Johannes Philippus Molenaar en Aaltje van der Lee.

Onderscheidingen

  • Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden om dit alsnog te regelen.

Monumenten

Het veld X7 met een monument voor alle gevallenen in oktober 2021.

Bronnen

Geef een reactie