Middendorp, Dominicus Hendrik Cornelis. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 19 november 1919.

Geboorteplaats: Kampen.

Beroep: Brandweerman Gemeentelijke Ziekenhuizen (bedrijfsbrandweer Zuidwal).

Roepnaam: Henny.

Adres:

Ingelijfd bij: Regiment Grenadiers.

Rang: Korporaal (in opleiding tot onderofficier).

Functie tijdens meidagen: Motor-ordonnans bij het Korps Motordienst.

Datum en wijze van arrestatie: 17 februari 1943 door Schoo, Weuring, Van Groin de Planque (Documentatiedienst) als gevolg van enveloppe in aktetas van Tjerk Kloostra.

Datum en locatie van sneuvelen:

Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd. Als brandwacht bij het Haagse Zuidwal Ziekenhuis ontmoette hij daar Evert Ruivenkamp, zijn baas en lid van de CPN. Zo raakte hij betrokken bij de verzetsgroep De Vonk. Henny was geen lid van de CPN maar sympathisant. Gearresteerd als gevolg van infiltratie door politiespion Van Soolingen. Hij studeerde muziek. Hij was lid van sabotagegroep met Jan van Kalsbeek (ze hebben samen bij het Korps Motor Dienst gediend tijdens hun dienstplicht. Mogelijk kende ze elkaar daarvan), Piet Wapperom, Evert Ruivenkamp, Jan Kloostra, Leen Triep en Gerard van der Laan. Hij dook in februari 1941 onder bij Van der Kroft en snel daarop elders. In april 1941 probeerden Lange en Van Duivenboden hem te arresteren. Op 13 oktober 1942 pleegden de verzetsleden van De Vonk een aanslag op een hooiopslagdepot van de Wehrmacht. Hij stak samen met Ruivenkamp, Van der Laan, Wapperom en Van Kalsbeek de opslagplaats van de Wehrmacht voor hooi en stro aan de Lulolfdwarsstraat in brand. Er waren ook plannen om het metaalwarenbedrijf Escher met explosieven op te blazen en de bioscoop Asta en een Duits filmtheater in brand te steken. Ruivenkamp werd gearresteerd toen hij bij Gerbert Bakker aanbelde. Vervolgens op 17 februari 1943 deed de politie huiszoeking bij Ruivenkamp. Op dat moment belde Middendorp bij Ruivenkamp aan. Hij werd door de politieman Schoo, in burger, binnengelaten. Middendorp trok zijn pistool, maar schoot niet. Toen hij zich even omdraaide om de voordeur te openen, werd hij door Schoo overmeesterd. Hij werd ter dood veroordeeld en na een gevangenschap in het Oranjehotel samen met Evert Ruivenkamp en Bob van der Laan in de vroege ochtend van 30 juni 1943 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar.

Locatie laatste rustplaats:

De lichamen zijn na de fusillade niet begraven in de duinen, maar overgebracht naar het crematorium in Velsen waar de lichamen gecremeerd zijn. De urnen met de asresten zijn toen overgedragen aan Duitse militairen. Wat die met de urnen gedaan hebben is niet bekend. Na de oorlog, in 1958, werden de urnen teruggevonden op het Westfriedhof in Keulen. Op 31 maart 1958 zijn de urnen bijgezet in vak B op het Ereveld Loenen. Die van Henny in grafnummer 124 .

Overige gegevens: Gescheiden van Mientje Antonia Meyer. Vader van Jeannette Catharina. Zoon van Johan Dominicus Hendrik Middendorp en Maria Cornelia Diepeveen. Zijn vader Johan Dominicus Hendrik Middendorp had het beroep van stafmuzikant (bij de Koninklijke militaire kapel), musicus en muziekleraar. Het gezin bestond uit vader Johan Dominicus Hendrik Middendorp, moeder Maria Cornelia Diepeveen en 2 jongere zussen, Cornelia en Hendrika.In 1923 verhuisde het gezin naar Den Haag waar Henny ook muziek ging studeren. In 1938 was hij in opleiding tot onderofficier en gelegerd in De Harskamp. Dat jaar overleed zijn vader plotseling en ging Henny Middendorp met verlof. Na terugkomst in het leger werd hij motor-ordonnans bij de Grenadiers en op 10 mei 1940 krijgsgevangen genomen en verbleef hij tot juni 1940 in Neubrandenburg. Na zijn vrijlating werkte hij als chauffeur en trouwde met Mientje (Mimi) Meyer. In september 1941 werd hun dochter, Sjeantje, geboren. In 1942 werd de scheiding tussen Henny Middendorp en Mientje Meyer uitgesproken.

Onderscheidingen

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Monumenten

Overlijdensakte dochtertje.

Bronnen

Geef een reactie