Meer, (van der) Antonius Cornelis.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 41.

Geboortedatum: 30 september 1899.

Geboorteplaats: Leeuwarden.

Adres: Onbekend, Harcus-Manitoba (CAN) (sinds 03 augustus 1925).

Beroep: Handelsagent.

Organiek onderdeel: 4 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers.

Oorlogsonderdeel: Via Nederlandse Troepen in Canada naar Bravo-compagnie, 2 Bataljon, Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’.

Registratienummer: 2872.

Rang: Dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van overlijden: 03 september 1941, Wolverhampton (GBR).

Wijze van sneuvelen: Jager van der Meer is, ‘s-nachts nadat hij te voet was aangereden door een legertruck nabij Tettenhall, in het New Cross Hospital te Wolverhampton overleden. Aard van de verwondingen: gecompliceerde breuk rechterbeen en hersenbeschadiging.

Voor alle Nederlanders die in het buitenland woonden gold de dienstplicht. Het aantal dienstplichtige Nederlanders dat in augustus 1940 in Canada woonde, bedroeg slechts 508 mannen. Dit land was echter niet de enige bron van potentiele rekruten. Ze werden ook gerekruteerd uit de USA en diverse andere landen uit Midden- en Latijns-Amerika, waar Nederlanders woonden of naartoe gevlucht waren. Tegen januari 1944 werden in totaal 1776 mannen, waarvan 416 uit CAN, de Nederlandse Antillen en Suriname gerekruteerd. Het wervingsbureau mocht van de CAN overheid geen personen werven, die voor het landsbelang (oorlogsindustrie) onmisbaar waren. Op 18 februari 1941 meldde Anton zich bij het rekruteringsbureau in Winnipeg en werd daar op 05 maart 1941 gekeurd. Pas na een herkeuring op 28 april 1941 ging hij op 17 juni 1941 als soldaat met het 2 Detachement naar GBR.

Op 13 september 1941 werd de naaste familie door de commandant van zijn dood ingelicht. In 2015 bleek na onderzoek dat de kinderen na de dood van Anton door de overheid bij hun moeder waren weggehaald en gescheiden bij verschillende pleeggezinnen en tehuizen werden ondergebracht. Pas toen de kinderen volwassen waren en weer in contact met elkaar kwamen hoorden ze wat er met hun vader was gebeurd.

Locatie laatste rustplaats: Wolverhampton (Merridale) Cemetery (GBR), vak/rij/nummer: WP 33. Op 05 september 1941 begraven.

Overig: Vader van vijf kinderen. Zoon van Bernardus Hermannus van der Meer en Joukje Steppstra.

Onderscheidingen

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Monumenten

Overig: Gehuwd met mw. A. vand er Meer-Harcus. Zoon van Bernardus Harmannus van der Meer en Joukje Stelpstra.

Bronnen

Geef een reactie