Mallens, Adrianus Antonius Leonardus Cornelius.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 28.

Geboortedatum: 03 september 1911.

Geboorteplaats: Tilburg.

Adres: Goirle. (adres nog onbekend).

Beroep: Wever.

Ingelijfd bij: 6e Regiment Infanterie.

Oorlogsonderdeel: 3 Compagnie, Grensbataljon Jagers-Veldpost 10.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: Oye La Plage (FRA) aan boord van de S.S. Pavon. (coma).

Wijze van sneuvelen: Na het gevecht bij de Dungensebrug bij Den Bosch viel de compagnie uiteen. Delen bereikten Zeeland of België. Hier heeft Jager Mallens waarschijnlijk bij gehoord. Het vrachtschip ‘Pavon’ werd door een bom getroffen, raakte in brand en werd gemitrailleerd. Hierbij kreeg Jager Mallens bij het bombardement een scheepsbalk in zijn nek, raakte in coma en overleed aan zijn bekomen krijgsverwondingen op 27 mei 1940 in het Militair hospitaal St. Pierre in Calais (FRA). Aanvankelijk werd hij als onbekend soldaat begraven in Calais; in 1956 werd hij herbegraven in Orry (FRA). Zijn identiteit werd pas in 1958 vastgesteld.

Locatie laatst rustplaats: Nederlands ereveld Orry-la-Ville te Orry-la-Ville, vak/rij/nummer B/R18. Mallens werd aanvankelijk begraven in Calais. ‘Hij was de derde onbekende militair, die overleed in het Militair Hospitaal in Calais’. Op 29 mei 1941 herbegraven aldaar. Op 30 mei 1956 werd hij overgebracht naar het Nederlands Ereveld te Senlis, departement Oise in Frankrijk. Al die tijd leefde zijn familie in Nederland in onzekerheid.

Nadat talloze pogingen om iets over hem te weten te komen hadden gefaald, kon tenslotte in 1957 – mede door aanwijzingen van zijn vrouw – vastgesteld worden dat hij begraven lag op het kerkhof Orry-la-Ville. Door een foutieve tenaamstelling was de naam Mallens niet in de registers van de gesneuvelde militairen opgenomen. In september 1965 kon de familie, samen met pastoor Van Riel, voor het eerst het graf bezoeken.

Overig: Gehuwd met Cornelia Johanna Josephina Klijnenbreugel. Zoon van Hubertus Mallens en Adriana Theresia Schuttelaart.

Onderscheiding

Oorlogsherinneringskruis/Mobilisatie-Oorlogskruis niet toegekend. Zijn Mobilisatie-Oorlogskruis hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers. Nooit beloond maar nooit vergeten. Graag contact met de nabestaanden svp om dit alsnog te regelen.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie