Klaassen, Siemen. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 29.

Geboortedatum: 06 oktober 1917.

Geboorteplaats: Coevorden.

Adres: Zuidweststraat 1 te Schaesberg.

Beroep: Mijnwerker.

Onderdeel: 4 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 17.10.16.000

Datum en locatie van sneuvelen: 13 februari 1947, Indoering (gewond)-15 februari 1947, Militair Hospitaal Padang, West-Sumatra (NOI-IDN) (aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld. Gewond geraakt door een buikschot tijdens een patrouille west van Induring. In het militair hospitaal overleden aan zijn bekomen krijgsverwondingen. Tijdens de patrouille stuitten zij op vuur, daar waar allang geen vuur meer had mogen zijn. Bij het maken van een tactische omweg, die nodig was, liet hij een kameraad voor gaan, omdat die getrouwd was en een kind had, geluk, dat Siemen niet was beschoren. Even later werd hij getroffen.

“Ouwe Siem” gesneuveld. Een smartelijk verlies voor de familie, voor moeder, die hem nog “kindje” noemde in haar laatste brief. Hij was oud geworden voor zijn leeftijd vanwege het werk in de mijnen. Hij verstond vrolijkheid en kom uitstekend samenwerken.

Tekst uit mijn vaders dagboek uit die tijd: “15 februari.
Voor de middag geslapen. Om 12 uur kwamen ze me wekken. Ik moest om 2 uur met 10 man klaar staan voor een begrafenis. Bij de 4e compagnie is van de week een jongen gewond; in de maag geschoten; gisteravond of afgelopen nacht is hij in het hospitaal overleden; Siemen Klaassen heette hij. Vanmiddag om drie uur is hij met militaire eer begraven met grote belangstelling. Vooral kapitein Kruitwagen heeft mooi gesproken aan het graf”. (Bron: zoon van een strijdmakker van Siemen).

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer IV 71. Op Padang begraven. Eind 1962 herbegraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Albert Klaassen en Margaretha Wachtmeester.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Monumenten

Jager Klaassen zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Bronnen

  • Open archieven.
  • Ministerie van Defensie.
  • Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Nabestaanden Siemen Klaassen via Historische Collectie GGJ.
  • Lijst gevallenen 1 RJ van de Heer van der Pijl.
  • CAD: archief 1 GRJ.

Geef een reactie