Klaassen, Siemen. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 29.

Geboortedatum: 06 oktober 1917.

Geboorteplaats: Coevorden.

Adres: Zuidweststraat 1 te Schaesberg.

Beroep: Mijnwerker.

Onderdeel: 4 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 17.10.16.000

Datum en locatie van sneuvelen: 15 februari 1947, Indoering-Padang, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld. Gewond geraakt aan de buik door een schot. In het militair hospitaal overleden aan zijn bekomen krijgsverwondingen.

Tekst uit mijn vaders dagboek uit die tijd: “15 februari.
Voor de middag geslapen. Om 12 uur kwamen ze me wekken. Ik moest om 2 uur met 10 man klaar staan voor een begrafenis. Bij de 4e compagnie is van de week een jongen gewond; in de maag geschoten; gisteravond of afgelopen nacht is hij in het hospitaal overleden; Siemen Klaassen heette hij. Vanmiddag om drie uur is hij met militaire eer begraven met grote belangstelling. Vooral kapitein Kruitwagen heeft mooi gesproken aan het graf”. (Bron: zoon van een strijdmakker van Siemen).

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer IV 71. Herbegraven eind 1962.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Albert Klaassen en Margaretha Wachtmeester.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Monumenten

Jager Klaassen zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Bronnen

Geef een reactie