IJbema, Pieter.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd:

Geboortedatum: 26 augustus 1911.

Geboorteplaats: Marum.

Adres: Koningstraat 23 te Appingedam.

Beroep: Timmerman.

Onderdeel: 4 Sectie, 1 Compagnie, 1 Bataljon, 24 Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers).

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 12 mei 1940, Grebbeberg/Restaurant “Rust Wat”.

Wijze van sneuvelen: Jager IJbema is waarschijnlijk gesneuveld tijdens de uitvoering van de vertsterkingsopdracht danwel tijdens de terugtocht erna. Mogelijk werd hij door eigen vuur vanaf het viaduct gedood. Hij werd op 18 mei achter het huis naast het restaurant “Rust Wat” gevonden.

Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).

Locatie laatste rustplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen. Op 18 mei 1940 begraven.

Overig: Gehuwd met Dina Bonna Smidts. Zoon van Jan IJbema en Martje de Boer.

Onderscheiding:

Niet traceerbaar. Gaarne contact met de nabestaanden svp.

Bron: Bureau onderscheidingen, Ministerie van Defensie.

Schaarsbergen, ‘Monument voor Grenadiers en Jagers’

Volgens opgaaf van de ‘lijst Sellies’ zijn op de straatweg voor Huize Wilhemina / Rust Wat de volgende 4 gesneuvelde Nederlandse militairen gevonden: H.A.B. Dungelmann (Staf-I-24 R.I.), J. Klinkspoor (1-22 G.B., heringedeeld bij 1-III-11 R.I.), W.P. Verberne (1-I-24 R.I.) en W. van Walraven (Staf I-24 R.I.). Allen liggen begraven in rij 1 op het Militair Ereveld Grebbeberg. (15/16 mei 1940)

Gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina / Rust Wat

Op deze Duitse foto 4 gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina en Rust Wat, gelegen aan de noordkant van de Grebbeweg te Rhenen. Het witte houten hek rechts op de foto vormt de erfafscheiding van Huize Wilhelmina, links daarvan duidelijk zichtbaar het witte tuinmeubilair van Rust Wat (thans uitgaansgelegenheid Bollee). Deze foto is gemaakt op 15 of 16 mei 1940 in westelijke richting, het viaduct (onzichtbaar op de foto) ligt dus links.

Gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina

Op deze foto gemaakt door SS Sturmmann Erich Scheffler 4 gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina en Rust Wat, gelegen aan de noordkant van de Grebbeweg te Rhenen. Links op de foto nog net zichtbaar de ingang / oprit van Rust Wat, thans uitgaansgelegenheid Bollee.

Gesneuvelde Nederlandse militairen langs de Grebbeweg

Enigszins onscherpe Duitse opname gemaakt vanaf de Grebbeweg ter hoogte van Huize Wilhelmina (herkenbaar aan het witte tuinhek) in de richting van Rust Wat waarvan het bord nog net leesbaar is. Langs de straatweg ter hoogte van het witte hek en bij de ingang van Rust Wat liggen vier gesneuvelde Nederlandse militairen. Bij het gat in het witte hekwerk (rechts) ligt een fiets.

Nederlandse graven in rij 5

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 5. Op deze foto van links naar rechts de graven van H.E. Smits, P. IJbema en O.G. Neuschäfer.

Foto behorende bij het verslag ‘Van bloeiende Betuwe naar brandende Grebbeberg’ van korporaal D.A. de Korte. Tijdens de meidagen van 1940 ingedeeld bij de 2e sectie van 1-I-24 R.I. en ingezet bij de tegenaanval op de Grebbeberg op 12 mei 1940.

Bronnen

Geef een reactie