Ierland, (van) Petrus Johannes Franciscus.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 20.

Geboortedatum: 01 september 1919.

Geboorteplaats: Tilburg.

Adres: Hoefstraat 212 te Tilburg.

Beroep: Leerling-wever.

Onderdeel: 1 Compagnie, 1 Grensbataljon Jagers.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 20 mei 1940, Duinkerken (BEL) a/b van de S.S. Pavon (gewond)-22 mei 1940, Oye La Plage (FRA) aan boord van de S.S. Pavon (aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden).

Wijze van sneuvelen: Jager van Ierland raakte op 20 mei gewond en stierf op 21 of 22 mei (data in verschillende bronnen spreken elkaar tegen) tijdens het transport naar het strand bij Oye la Plage aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden. Op zijn graf staat 20 mei vermeld. Het vrachtschip ‘Pavon’ werd door een bom getroffen, raakte in brand en werd gemitrailleerd.

Na de Duitse inval is zijn onderdeel tijdens de terugtocht in Tilburg terecht gekomen en was hij tijdelijk gelegerd in de wollenstoffenfabriek van Sträter in de Zomerstraat. Op 2e pinksterdag is het hele gezin naar Piet gegaan. Tijdens die ontmoeting riep een bewoner van een van de herenhuizen tegenover de fabriek het gezin naar binnen en samen met Piet werd daar een kop thee gedronken. Niemand wist wat er hen te wachten stond.Het onderdeel van Piet zakte verder af naar België en kwam uiteindelijk in Frankrijk terecht. Toen de oorlog voorbij was en na enige tijd de soldaten weer terugkeerden, kwam Piet echter niet thuis. Sommige soldaten hadden Piet nog gezien. Totdat aalmoezenier Lam aan de deur kwam om de ouders te vertellen dat Piet gesneuveld was. (Bron: Mondeling verslag van de jongere broer van Piet).

Locatie laatste rustplaats: Militair Ereveld Grebbeberg, vak/rij/nummer 1320. Eerst begraven op het strand. Op 22 mei 1940 op de begraafplaats Oyé Plage te Calais (FRA) begraven. Op 16 september 1942 op het Belgisch perk herbegraven. Tussen 17 januari en 04 februari 1950 op de RK Begraafplaats a/d Gershwinstraat te Tilburg herbegraven. Op 06 mei 1986 op de Grebbeberg herbegraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Joannes Cornelius van Ierland en Bernardina Maria van Deurzen.

Onderscheiding

  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie