Hoendervanger, Jan Hendrik. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 21.

Geboortedatum: 31 januari 1926.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres:

Beroep: Militair.

Onderdeel: Pantserafweergeschutpeloton, Ondersteuningscompagnie, 3 Bataljon, Regiment Jagers, 1 Infanterie Brigade Groep, C-“7 December” Divisie.

Rang: Sergeant-oorlogsvrijwilliger (OVW). Volgens zijn voormalige strijdmakker korporaal Philippus van der Kaaden was de sergeant Hoendervanger kort voor zijn dood gedegradeerd tot soldaat wegens zeer kritische aanmerkingen op de legerleiding. Op 13 februari 1948 met ingang van 19 november 1947 door de minister van oorlog bevorderd tot sergeant.

Registratienummer: 26.01.31.055

Datum en locatie van sneuvelen: 

Wijze van sneuvelen: Tijdens een verplaatsing richting Soekaboemi-Tjikantjana is jager Hoendervanger bij een wegbeschieting gedood. In de omgeving van Tjiawi werden de drie soldaten staande gehouden door een groep peloppers en direct beschoten. Daarbij sneuvelden twee manschappen, namelijk Hoendervanger en dienstplichtig soldaat Van de Kolk. De derde soldaat raakte zwaar gewond en overleed de volgende dag. De naam van de derde soldaat was helaas niet meer te achterhalen.

Locatie laatste rustplaats: 

Op 21 november 1947 begraven te Soekaboemi. Op 25 mei 1949 opgegraven en op 30 mei 1949 zijn de drie herbegraven op het Ereveld Menteng Poeloe. De naam van de derde soldaat was helaas niet meer te achterhalen.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Jan Hendrik Hoendervanger en Geertruida Maria Ram.

Onderscheiding

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gesp: 1947.

Monumenten

Foto: Het Jagertje, 28 november 1947. Collectie Stichting Oud-Indiëgangers Meppel.
Foto: Het Binnenhof van 25-11-1947.

Bronnen

Geef een reactie