Hermsen, Christiaan Jacobus. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse-Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 35.

Geboortedatum: 06 april 1905.

Geboorteplaats: Arnhem.

Adres: Agnietenstraat 24 te Arnhem.

Beroep: Verzekeringsagent-wagenmaker.

Onderdeel: 6 Compagnie, Depot Bataljon Jagers.

Gedetacheerd bij onderdeel: 3 Compagnie, Depot Bataljon Grenadiers.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Nieuwe Alexanderkazerne, Den Haag.

Wijze van sneuvelen: Jager Hermsen is, door het Duitse bombardement gesneuveld. Hierbij waren meerdere doden en zwaar gewonden te betreuren. Op sommige documenten wordt ook Kamp Waalsdorp vermeld als locatie van sneuvelen. Het dodenboek gaat uit van de verslaglegging van de commandant. Er kunnen vele redenen zijn waarom Grenadier/Jager Lenos en hij zich op dat moment op de kazerne bevonden en niet op het kamp. Zij waren ook toevallig beide gedetacheerd vanuit 6 Compagnie, Depot Bataljon Jagers, Regiment Jagers. In de nacht van 9 op 10 mei zijn bij alle locaties de wachtdetachementen versterkt, mogelijk maakten Lenos en Hermsen deel uit van die versterking.

1 Depot Infanterie, onder bevel van reserve luitenant-kolonel J. Moorman, bestond uit Staf, Depot Bataljon Grenadiers, Depot Bataljon Jagers en 4 Depot Bataljon. Het was gelegerd te Den Haag (noodkazernes in scholen) en in kamp Waalsdorp. Het was o.m. belast met de afsluiting van de binnenstad en het verlenen van militaire bijstand aan de gemeentepolitie. Omstreeks 04:00 uur op 10 mei werd het kamp Waalsdorp gealarmeerd door vijandelijke bommenwerpers, welke op een der barakken een voltreffer plaatsten, die de slapende rekruten meerdere (uiteindelijk acht (8)) gesneuvelden en 20 zwaar gewonden bezorgde. Aan de opdracht van het depot werd voldaan door het innemen van een stelling lopende over de vlakte van Waalsdorp en west van het Pompstation. Voorts werd de afsluiting van de binnenstad bevolen. De volgende dagen hebben de troepen actief deelgenomen aan bewakings- en patrouillediensten in en om de Residentie. Op 14 mei wierpen de Duitse bommenwerpers nog enige bommen op het zwak bezette kamp Waalsdorp, hetgeen nog twee doden en drie gewonden kostte.

Locatie laatste rustplaats: Verzamelgraf militaire erehof/gemeentelijk noodgraf, Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan, Den Haag, vak/rij/nummer 4. Oorspronkelijk op 10 mei 1940 in een noodgraf op Kamp Waalsdorp begraven. Op 17 mei 1940 als onbekende en zonder militaire eer herbegraven in het noodgraf op de Kerkhoflaan.

Overig: Gehuwd met Aleida Berendina Ariës. Zoon van Herman Hermsen en Maria Petronella van Capelle.

Onderscheiding

 • Oorlogsherinneringskruis met de gesp Nederland Mei 1940, (postuum toegekend).
 • Vrijwilligersmedaille Openbare Orde

Monumenten

Foto: Ansichtkaart interieur barak Kamp Waalsdorp (Bron: nabestaande via St. Herdenking Militaire Erehof Den Haag).

Bronnen

 • Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).
 • Ministerie van Defensie.
 • Nationaal Archief.
 • Haags Gemeentearchief.
 • Moorman, J. (1940). Het 1e Depot Infanterie bij de verdediging van Den Haag, Wassenaar en Ypenburg. Militaire Spectator van juli en augustus 1940.
 • Open Archieven.
 • Nationaal Archief.
 • Oorlogsgravenstichting.
 • stiwotforum.nl

Geef een reactie