Hannink, Reinoldus Albertus. 

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 22.

Geboortedatum: 20 mei 1923.

Geboorteplaats: Winterswijk.

Onderdeel: 1 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Adres: Rosmolenplein 9 te Tilburg.

Beroep: Melkventer.

Rang: Sergeant-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Functie: Pelotons-sergeant (huidig: opvolgend pelotonssergeant).

Registratienummer: 23.05.20.001

Datum en locatie van sneuvelen: 06 april 1946, Tjibenang/Tjibinong-Batavia/Djakarta, West-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld, schot in de schouder van boven af erin geschoten van de achterkant van de schouder links de borst in.

Op 31 maart 1946 waaierden de Jagers uit in zuidelijke richting. In de vroege morgenuren van die dag trok de eerste compagnie op en bezette aan de hoofdweg naar Buitenzorg de kampong Tjibinong, ongeveer dertig kilometer van Batavia. De eerste compagnie had geen gemakkelijke taak op haar ver vooruitgeschoven post. Plots konden de kogels dan door het bivak fluiten en op een morgen klonk het aanvalssignaal van een republikeinse hoorn als reveille in de oren van de ontwakende Jagers. Vaak kwam de uitrukkende patrouille in contact met de vijand. Op 6 april sneuvelde bij een van deze gevechten, als eerste dode in het bataljon, sergeant Hannink die tegen een numeriek overmachtige vijand zijn mannen aanvoerde.

Tekst uit het dagboek van een Indië-veteraan; Sobat Somers (1OVW):

6 april.

Gisteravond gingen we met zes man op wacht bij het kruispunt. Er gebeurde niets bijzonders afgelopen nacht. Vanmorgen om zeven uur werden we afgelost. Gauw naar bed tot 12 uur. Vanmiddag heb ik zitten schrijven. In een verte wordt geschoten met mortieren enzo. Zeker onze jongens; er is tenminste een sectie op patrouille. De avond van 6 april, ja, deze dag zullen we niet snel vergeten. Met een droevig hart vul ik deze bladzijde in. De sectie die vanmiddag op patrouille ging is een hele bende van honderden extremisten tegen het lijf gelopen. De pantserwagen ging tot aan de brug en kreeg en gaf vuur. De sectie had een zware en lichte mitrailleur bij zich.

Het ongeluk was dat de pantserwagen defect kreeg aan beide mitrailleurs. Toen wilden ze zich terug trekken maar toen weigerede ook de motor. Verder weigerde ook de zware mitrailleur uit de sectie. Ze werden zo goed als ingesloten. Versterking werd gehaald en langzaam werden we de toestand meester. Onze sectie was deels thuis gebleven. De gewonden werden al op de wagens aangebracht. Twee man van de KNIL en van ons Dekker[i] en Zwering[ii]. Arm, been en schouderwonden. Weer kwam er versterking van Ambonezen en KNIL en ons 1e peloton dat apart lag. Weer kwam er een wagen langzaam aangereden. Weer een gewonde, sergeant Hannink[iii], zwaar gewond, stervende was hij toen we hem van de wagen afhaalden. Hij was gauw dood. Een schot in de schouder van boven af erin geschoten van de achterkant van de schouder links de borst in.

Vannacht hebben we versterking van een peloton om de nacht over te nemen want onze hele compagnie is doodop. Aan de zijde van de extremisten waren de verliezen nog zwaarder. Men schat op een grote 100 doden. Dit is een zware dag voor ons geweest; te hopen dat dit zich niet meer herhaalt, maar wie weet. Ik heb heel dikwijls gedacht aan de dagen dat ik weer terug in Holland zal zijn, maar ik reken er nu maar niet meer op ooit terug te zijn bij alles wat mij dierbaar is. Wat een verschil dit dagboek met de brieven die ik schrijf. Ik kan immers niet schrijven naar huis of naar Anny dat we voortdurend in gevaar zijn; dan is het voor hen geen leven meer . God zal en kan ons alleen beschermen. Ik ga nu slapen. Morgen moeten we misschien mee met de begrafenis van onze pelotons-sergeant”.

[i] H. Dekker, teruggekeerd naar Nederland als Jager I, woonachtig in Krembong, West-Duitsland.

[ii] E. Zwering, teruggekeerd naar Nederland als Jager, woonachtig in Hooger Smilde.

[iii] Sergeant Hannink, eerste gesneuvelde van het bataljon door geweld in Indie. Begraven op Menteng Pulo, Jakarta.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands Ereveld Menteng Pulo te Djakarta (IDN), vak/rij/nummer Cil. 133. Sergeant Hannink werd begraven op het ereveld in Padang. Eerst provisorisch, later een verbeterd graf. Toen dat ereveld na de onafhankelijkheid van Indonesië moest worden geruimd werden de lichamen o.a. verplaatst naar Menteng Pulo. Daar kregen ze eindelijk eeuwig rust. Rein Hannink was de eerst gesneuvelde in Nederlands-Indië van 1 OVW Jagers. Het maakte een diepe indruk op de mannen. Na de verplaatsing van het ereveld Padang bouwden Indonesische veteranen op die plek een monument met de namen van de gesneuvelde Nederlanders. Herbegraven augustus 1968.

Overig: Gehuwd met Hendrika Joanna Maria Galle. Zoon van Arent Jan Hannink en Julia Wilhelmina Antoinetta Keizer.

Bron: 1e graflocatie; mail van zoon Cees van Sobat Somers (1OVW).

Eresaluut bij de begrafenis van sergeant R. Hannink, 1e Compagnie I Regiment Jagers te Tjililitan Datum 7 april 1946 Locatie Indonesië, Nederlands-Indië, Tjililitan Fotograaf Poll, Willem van de, [onbekend] Auteursrechthebbende Nationaal Archief, CC0 Materiaalsoort Negatief (zwart/wit) Nummer toegang 2.24.14.02 Bestanddeelnummer 255-6783
De begrafenis van sergeant R. Hannink, 1e Compagnie I Regiment Jagers te Tjililitan Datum 7 april 1946 Locatie Indonesië, Nederlands-Indië, Tjililitan Fotograaf Poll, Willem van de Auteursrechthebbende Nationaal Archief, CC0 Materiaalsoort Negatief (zwart/wit) Nummer toegang 2.24.14.02 Bestanddeelnummer 255-6806

Onderscheiding

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gesp: 1946.

Monumenten

Bronnen

  • Open archieven.
  • Ministerie van Defensie.
  • Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers.
  • Rockx, K. (1993?). Kroniek van het Eerste Bataljon Jagers OVW, 1945-1948. Jagers en Jagerslatijn. Nederland: eigen uitgave.

Geef een reactie