Gritter, Andries (BL).

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 31.

Geboortedatum: 08 september 1913.

Geboorteplaats: Gombong (NOI).

Adres: Leyweg 584 te Den Haag.

Beroep: Ambtenaar.

Organiek onderdeel: Regiment Grenadiers.

Oorlogsonderdeel: 22 Depotcompagnie.

Rang: Vaandrig der Infanterie.

Verzetsonderdeel: Communistisch Verzet.

Datum en locatie van arrestatie: 27 april 1944, Ampèrestraat 196 te Den Haag.

Datum en locatie van sneuvelen: 02 februari 1945, SS-concentratiekamp Neuengamme (DEU).

Wijze van sneuvelen: Onbekend. Gevangen gezeten in het Oranjehotel te Scheveningen. Van 05 juni 1944 tot 05 september 1944 in SS-concentratiekamp Herzogenbusch-Vught (Gevangenennr. 10307) Van 06 september 1944 tot en met 15 oktober 1944 te Sachsenhausen/Oranienburg (DEU). Van 16 oktober 1944 tot en met 02 februari 1944 in Neuengamme (DEU). Op 02 februari 1945 omgekomen in Neuengamme (DEU).

Andries Gritter (een Indische man) was communist trok in de woning van Hans Polak op de Leyweg in. De adreskaart verdween uit het bevolkingsregister (hetgeen niet vaak voorkwam). Vermoedelijk hebben ambtenaren bij de buren of de verhuurder navraag gedaan en zodoende wisten ze te reconstrueren dat Hans Polak de voorlaatste bewoner was en Andries de laatste. Uiteindelijk werd een hele groep, waaronder Andries Gritter, op het onderduikadres van Samson Polak gearresteerd door de Nederlandse SD (Krom).

Locatie laatste rustplaats: vak/rij/nummer: Onbekend.

Overig: Partner Mietje de Leeuwe. Zoon van Kris Gritter Johanna van Voorthuisen.

Onderscheidingen

  • De “BRONZEN LEEUW”. “Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door in de vroeg morgen van 10 Mei 1940, ingedeeld als sectiecommandant bij de Bewakingscompagnie van het hulpvliegveld ‘Ockenburgh’, nadat vijandelijke troepen met transportvliegtuigen, evenals valschermspringers overmachtig in aantal en bewapening, op en in de omgeving van dit vliegveld waren gedaald, onder zwaar vijandelijk mitrailleurvuur op onverschrokken wijze zijn sectie, bestaande uit slechts drie maanden geoefende soldaten, aan te voeren en in het aan hem toevertrouwde gedeelte van het vliegveld tot het uiterste stand te houden tot hijzelf zwaar gewond werd en van zijn sectie vrijwel niemand over was.” (K.B. no. 27 van 14 december 1949, 969).

Monumenten

Bronnen

  • Ministerie van Defensie.
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Digitaal Monument Neuengamme.
  • Open Archieven.
  • Harthoorn, R. (2011). Vuile oorlog in Den Haag. Bestrijding van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting. Utrecht, Nederland: Uitgeverij van Gruting.
  • Müller, E. (2016). 1944-2016, De Bronzen Leeuw. Voor moedig en beleidvol optreden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.

Geef een reactie