Goedhard, Johannes Dirk.

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 21.

Geboortedatum: 23 april 1919.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Grenadier Johannes Dirk Goedhard woonde bij zijn vader ten tijde van zijn mobilisatie op de Zusterstraat 196 te Den Haag.

Beroep: Kantoorbediende.

Onderdeel: 3 Depotbataljon Grenadiers.

Rang: Buitengewoon dienstplichtig soldaat.

Datum en locatie van sneuvelen: 14 mei 1940 (gewond), Kamp Waalsdorp, Den Haag-15 mei 1940 (overleden), Wassenaar.

Wijze van sneuvelen: Grenadier Johannes Dirk Goedhard raakte op 14 mei 1940 gewond bij het tweede bombardement op Kamp Waalsdorp te Den Haag. Hij overleed aan zijn verwondingen, schot door het hoofd/hersenen, op 15/16 mei 1940 in de Ursulakliniek in Wassenaar.

1 Depot Infanterie, onder bevel van reserve luitenant-kolonel J. Moorman, bestond uit Staf, Depot Bataljon Grenadiers, Depot Bataljon Jagers en 4 Depot Bataljon. Het was gelegerd te Den Haag (noodkazernes in scholen) en in kamp Waalsdorp. Het was o.m. belast met de afsluiting van de binnenstad en het verlenen van militaire bijstand aan de gemeentepolitie. Omstreeks 04:00 uur op 10 mei werd het kamp Waalsdorp gealarmeerd door vijandelijke bommenwerpers, welke op een der barakken een voltreffer plaatsten, die de slapende rekruten meerdere (uiteindelijk acht (8)) gesneuvelden en 20 zwaargewonden bezorgde. Aan de opdracht van het depot werd voldaan door het innemen van een stelling lopende over de vlakte van Waalsdorp en west van het Pompstation. Voorts werd de afsluiting van de binnenstad bevolen. De volgende dagen hebben de troepen actief deelgenomen aan bewakings- en patrouillediensten in en om de Residentie. Op 14 mei wierpen de Duitse bommenwerpers nog enige bommen op het zwak bezette kamp Waalsdorp, hetgeen nog twee doden en drie gewonden kostte.

Locatie laatste rustplaats: Nationaal ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer D 77. Oorspronkelijk op 16 mei 1940 op de Militaire Begraafplaats Lange Duin aan de Schouwweg te Wassenaar in graf 12 begraven. Herbegraven op 20 mei 1940 op de Begraafplaats Nieuw en Eykenduynen te Den Haag. Wederom medio 1959 te Loenen herbegraven.

Afbeelding
Foto: De Militaire Begraafplaats Lange Duin aan de Schouwweg te Wassenaar.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Johannes Willem Antony Goedhard en Neeltje Johanna Hendrika van de Burg.

Onderscheiding

 • Oorlogsherinneringskruis met de gesp Nederland Mei 1940, (postuum toegekend).

Monumenten

Foto: Ansichtkaart interieur barak Kamp Waalsdorp (Bron: nabestaande via St. Herdenking Militaire Erehof Den Haag).

Afbeelding
Foto: Overlijdenslocatie.

De onderstaande vier schouwingsrapporten zijn van gesneuvelden van Kamp Waalsdorp. Het is onbekend welke bij wie hoort maar één van deze kan van dit slachtoffer zijn.

Bronnen

 • Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).
 • Ministerie van Defensie.
 • Nationaal Archief.
 • Haags Gemeentearchief.
 • Oorlogsgravenstichting.
 • Open Archieven.
 • Nationaal Archief.
 • Stiwotforum.nl
 • Moorman, J. (1940). Het 1e Depot Infanterie bij de verdediging van Den Haag, Wassenaar en Ypenburg. Militaire Spectator van juli en augustus 1940.
 • Uitgave door de Stichting “Fonds tot handhaving van de traditiën der Grenadiers en Jagers” (1954). Gedenkboek Grenadiers en Jagers, 1939-1954. Den Haag, Nederland: Drukkerij C. Blommendaal N.V.
 • Beeldbank Gemeentearchief Wassenaar.

Geef een reactie