Frösch, Matthijs Jozef.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Leeftijd: 30.

Geboortedatum: 29 september 1909.

Geboorteplaats: Kerkrade.

Adres: Kloosterstraat 83 Hoensbroek (weduwe).

Beroep: Coiffeur.

Onderdeel: 2 Compagnie, 2 Bataljon, 24 Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers).

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Datum van locatie van sneuvelen: 13 mei 1940, Achterberg/Dolderen, omgeving.

Wijze van sneuvelen: Gevallen tijdens de tegenaanval van 29 RI, die onder zwaar artillerievuur vastliep in een ontmoetingsgevecht met de Standarte “Der Fuhrer”. De compagnie bevond zich noord van Dolderen aan de Weteringsteeg. Hier naderden Duitsers, die voorgaven zich over te geven maar direct daarop het vuur openden. Hierbij zijn ettelijke Nederlandse militairen gedood. Mogelijk hoorde Jager Mathijs Jozef Frösch hierbij. Zijn lijk werd op 17 mei 1940 op last van de Duitsers vanuit dit gebied aangevoerd.

Locatie laatste rustplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen, vak/rij/nummer 434. Uit het rapport Sellies/Verhoeven (bevat o.m. gegevens omtrent sneuvelen en vindplaats). Op 17 mei 1940 door boeren vanaf de Maatsteeg in Achterberg bij (waarschijnlijk bedoeld de boerderij) Koningskampen overgebracht naar de Grebbeberg en daar begraven.

Nederlandse graven in rij 4. Militair Ereveld Grebbeberg, rij 4. Op deze foto van links naar rechts de graven van H.J. de Vries, J. Kuiper en M.J. Frösch.

Overig: Gehuwd met Maria Josepha Dirks. Zoon van Pieter Jozef Frösch en Anna Maria Reinders.

Onderscheiding

  • Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie