Elink Sterk, August Henri Louis. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Opdat wij niet vergeten…

Onderdeel: 2e Compagnie-2e Bataljon-Regiment Grenadiers.

Rang: Dienstplichtig Sergeant.

Beroep: Kantoorbediende.

Adres: Breestraat 27 te Beverwijk.

Locatie van sneuvelen: Delft zuid/Vorkbrug-omgeving.

Wijze van sneuvelen: Tijdens de opmars van zijn compagnie, deel uitmakend van de spitspatrouille, op 11 mei 1940 omstreeks 02:30u plotseling vanuit het zijterrein met een mitrailleur onder vuur genomen en gedood. Dit vuurgevecht geschiedde in de buurt van een Duits vliegtuig dat op de weg zuid van de vorkburg was geland. Aard van verwonding: hoofdschot.

Als officiele datum van overlijden staat 12 mei; dit vindt zijn oorzaak in de registratie van het ziekenhuis Bethel in Delft waar de dodelijk getroffen gewonden/reeds overledenen naar werden afgevoerd.

Locatie laatste rustplaats: Begraafplaats Jaffa te Delft.

Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).

Samen met de gewonden werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis Bethel in Delft. Hij werd op 14 mei 1940 te Delft in een noodgraf naast de Nieuwe kerk begraven. Op 9 september 1940 werd hij herbegraven op de Algemene begraafplaats te Delft.

In Beverwijk is een straat naar de sergeant vernoemd. Officiële straatnaam: Elink Sterkstraat bij raadsbesluit van 4 maart 1941.

Bron: “Een straatje om in Beverwijk” van Jan van der Linden.

Het regiment Grenadiers – athans de eerste twee bataljons – behoorde tot de 1e Divisie, 1e Legerkorps, dat in Vesting Holland was gelegerd. III-GR (= 3e bataljon Regiment Grenadiers) lag op Ypenburg als bewakingsbataljon. II-GR lag nabij Loosduinen. Het werd na de overval op Ypenburg naar Delft gedirigeerd. I-GR was betrokken bij de tegenaanval op Ockenburg en omgeving.

Van 2-II namen twee secties deel aan de stormaanval op het vliegveld in de middag van 10 mei, waarbij het vliegveld werd heroverd. Eén man van de compagnie sneuvelde bij die gevechten rondom het vliegveld. Nadien werd de compagnie betrokken bij zuiveringen rond Delft, waarbij het nog enige gevechtsaanraking had waarbij twee man nabij de Vorkbrug in het zuiden van Delft sneuvelden tijdens de nacht van 10 op 11 mei. Daarmee is de voornaamste actie van de compagnie besproken.

Van: http://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?p=146032

Overig: Ongehuwd. Zoon van Frans Elink Sterk en Maria Susanna Margeretha Hello.

Website-vermelding:

– Dodenboek Grenadiers & Jagers

Onderscheiding:

– Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.

Bron: Ministerie van Defensie.

Bronnen:

– Ministerie van Defensie.

– Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

– Open Archieven.

Geef een reactie