Coenen, Leonardus.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 22 november 1922.

Geboorteplaats: Nijmegen.

Adres: Kwartelstraat 20 te Nijmegen.

Beroep: Fabrieksarbeider.

Onderdeel: 3 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.

Rang: Soldaat-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 22.11.22.000

Datum en locatie van overlijden: 10 maart 1947, Padang-Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van overlijden: Jager Coenen is verdronken tijdens een patrouille bij het oversteken van een kali nabij Oedjong Karang waarbij hij als beveiligend element zijn collega’s voorop ging.

Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN). Herbegraven eind 1962.

10 maart.

Vanmorgen een paar uurtjes geslapen. We moesten allemaal gewogen worden, ik woog nog 68 kilo en ben 1,735 m lang. Er is vanmorgen een jongen verdronken bij de 3e compagnie. Coenen heette hij en komt uit Nijmegen. Op patrouille bij een kali oversteken schijnt hij wat vooruit geweest te zijn en was verdronken voordat de anderen er bij waren. Vanmiddag naar de stad gegaan naar de kleermaker. Voetbalwedstrijd 8 R.I. – Jagers gezien: 2 – 0. Vanavond in de kantine geweest. (Boek Rockx).

Overig: Ongehuwd. Zoon van Antonius Johannes Coenen en Aleijda Elizabeth Rutten.

Onderscheidingen

  • Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947.

Monumenten

Jager Coenen zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.

Uit het blad “Open Vizier” va 15 maart 1947.

Bronnen

Geef een reactie