Bruggink, Bernard.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Opdat wij niet vergeten…

Onderdeel: 2e Sectie-1e Compagnie-1e Bataljon-24ste Regiment Infanterie (Dubbelregiment Jagers).

Rang: Dienstplichting Soldaat.

Beroep: Kapper.

Adres: Enschedesestraat 161 te Hengelo.

Locatie van sneuvelen: Grebbeberg/Restaurant “Rust Wat”.

Wijze van sneuvelen: Waarschijnlijk gesneuveld bij de uitvoering van de versterkingsopdracht danwel tijdens de terugtocht erna. Mogelijk door eigen vuur vanaf het viaduct gedood. Hij werd op 18 mei 1940 gevonden achter het huis naast het restaurant “Rust Wat”.

Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).

Locatie laatste rustplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Overig: Zoon van Frederik Jan Bruggink en Wilhelmina Hallers. NH.

Website-vermelding:

– Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Onderscheiding:

– Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Bron: Storm uit het Noorden. Mobilisatie en Duitse inval in Twente 1939-1940. Cornelissen, C.B.

Volgens opgaaf van de ‘lijst Sellies’ zijn op de straatweg voor Huize Wilhemina / Rust Wat de volgende 4 gesneuvelde Nederlandse militairen gevonden: H.A.B. Dungelmann (Staf-I-24 R.I.), J. Klinkspoor (1-22 G.B., heringedeeld bij 1-III-11 R.I.), W.P. Verberne (1-I-24 R.I.) en W. van Walraven (Staf I-24 R.I.). Allen liggen begraven in rij 1 op het Militair Ereveld Grebbeberg. (15/16 mei 1940)

Gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina / Rust Wat

Op deze Duitse foto 4 gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina en Rust Wat, gelegen aan de noordkant van de Grebbeweg te Rhenen. Het witte houten hek rechts op de foto vormt de erfafscheiding van Huize Wilhelmina, links daarvan duidelijk zichtbaar het witte tuinmeubilair van Rust Wat (thans uitgaansgelegenheid Bollee). Deze foto is gemaakt op 15 of 16 mei 1940 in westelijke richting, het viaduct (onzichtbaar op de foto) ligt dus links.

Gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina

Op deze foto gemaakt door SS Sturmmann Erich Scheffler 4 gesneuvelde Nederlandse militairen voor Huize Wilhelmina en Rust Wat, gelegen aan de noordkant van de Grebbeweg te Rhenen. Links op de foto nog net zichtbaar de ingang / oprit van Rust Wat, thans uitgaansgelegenheid Bollee.

Gesneuvelde Nederlandse militairen langs de Grebbeweg

Enigszins onscherpe Duitse opname gemaakt vanaf de Grebbeweg ter hoogte van Huize Wilhelmina (herkenbaar aan het witte tuinhek) in de richting van Rust Wat waarvan het bord nog net leesbaar is. Langs de straatweg ter hoogte van het witte hek en bij de ingang van Rust Wat liggen vier gesneuvelde Nederlandse militairen. Bij het gat in het witte hekwerk (rechts) ligt een fiets.

Nederlandse graven in rij 5

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 5. Op deze foto de graven van B. Bruggink (links) en J.A.H. Holleman (rechts).

Foto behorende bij het verslag ‘Van bloeiende Betuwe naar brandende Grebbeberg’ van korporaal D.A. de Korte. Tijdens de meidagen van 1940 ingedeeld bij de 2e sectie van 1-I-24 R.I. en ingezet bij de tegenaanval op de Grebbeberg op 12 mei 1940.

Het eerste gedenkteken op het graf van Anthonie Jansen Manenschijn

Militair Ereveld Grebbeberg, rij 5. Deze foto is gemaakt in mei 1940. Op het kruis staat de naam Anthonie Jansen Manenschijn en de tekst Ik ben naar Jezus toe. Links het graf van H. Wesseldijk (M.C.-II-11 R.I.), rechts het graf van B. Bruggink (1-I-24 R.I.)

Bron: https://www.grebbeberg.nl/index.php?page=bruggink-b


Bron: Ministerie van Defensie.

Bron: Nationaal Archief.

Bronnen:

– Open Archieven.

– Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

Geef een reactie