Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”, “Jagers Present!”
Leeftijd: 23.
Geboortedatum: 08 april 1924.
Geboorteplaats: West-Souburg.
Adres: Zandweg 4, Oost- en West-Souburg.
Beroep: Landbouwersknecht.
Onderdeel: 2 Peloton, 3 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers, U-Brigade, B-Divisie.
Rang: Sergeant-oorlogsvrijwilliger (OVW).
Registratienummer: 24.04.08.000.
Datum en locatie van sneuvelen: 10 januari 1948, Si Goentoer Doea bij Padang/West-Sumatra (NOI-IDN).
Wijze van sneuvelen: Omstreeks nieuwjaarsdag 1948 werd de ‘Van Mook-lijn’ herhaaldelijk door de TNI geschonden en een met mortieren ondersteunde bataljonszuiveringsactie vanuit Si Goentoer Moeda in de richting van Si Goentoer Doea werd uitgevoerd die snel een einde maakte aan de bestandsschendingen. Op 10 januari 1948 werd de zuiveringsactie voortgezet. Twee kampongs, slechts door TNI bezet, werden onder artillerievuur genomen, hetwelk zeer goed lag. Binnengekomen berichten noemden te Seengai Leendang ca. 100 doden en gewonden, aan ’s vijands zijde. Na de beschieting van Si Goentoer Doea werd dit kampong complex gezuiverd. Eigen verliezen waren 1 dode en 1 gewonde. Vijandelijke verliezen 3 doden, verder onbekend. Sergeant Arendse probeerde een korporaal met een schotwond aan zijn been die dreigde te verdrinken in een kali te redden toen hijzelf door een hartschot dodelijk getroffen werd en sneuvelde.
Locatie laatste rustplaats: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi (IDN), vak/rij/nummer IV 252. Begraven op 11 januari 1948. Herbegraven in 1962.
Overige gegevens: Ongehuwd. Zoon van Leendert Arendse en Cornelia Poppe.
Onderscheidingen
- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1946-1947-1948.
Monumenten
- Schaarsbergen: ‘Monument voor Grenadiers en Jagers’.
- Roermond, ‘Plaquette Gedenktafel Nationaal Indië-monument’.
- Lijst van gevallenen 1945-heden.
- Padang (IDN), ‘Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang’.
Sergeant Arendse zijn naam staat op het monument aan de Damar St. Veteran in Padang, opgericht door de vroegere vijand Tentara Nasional Indonesia (TNI). Op het monument staan de namen van 50 Nederlandse militairen. De Indonesische veteranenorganisatie wil de Nederlandse militairen die op Sumatra strijd hadden geleverd graag zien als ‘bondgenoten’. Op het gedenkteken staat de Maleise tekst: ‘Monumen saksi kepahlawan, Padang Kota Tecinta’ (Monument ter getuigenis van de heldhaftigheid in de uitverkoren stad Padang). Boven de namen van de gesneuvelden staat: ‘Nama-nama tentara sekutu yang tewas di Sumatra barat selatan agres I dan II’ (Namen van de leden van het Nederlandse leger die op Sumatra zijn gesneuveld tijdens de 1e en 2e Politionele Actie). Het is een respectabel eerbetoon van de voormalige tegenstander.
Bronnen
- Open archieven.
- Ministerie van Defensie.
- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers.
- http://www.gerritdemunnik.com/het-monument/naam-11/
- Rockx, K. (1993?). Kroniek van het Eerste Bataljon Jagers OVW, 1945-1948. Jagers en Jagerslatijn. Nederland: eigen uitgave.
- Lijst gevallenen 1 RJ van de Heer van der Pijl.
- CAD: archief 1 GRJ.
- MvO/St AG/Afd.A-5/Sectie 3/Bur.1 nr.: 48-30008 (494).