Bescherming werd niet geboden. “Allez Chasse!”
Leeftijd: 28.
Geboortedatum: 03 maart 1914.
Geboorteplaats: Berchem (BEL).
Adres: Roerstraat 63 I te Amsterdam.
Beroep: Reiziger.
Onderdeel: 1 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers.
Rang: Dienstplichtig sergeant.
Datum en locatie van sneuvelen: 28 juli 1942, SS-vernietigingskamp Auschwitz (POL).
Gevangenennummer: 47880.
Wijze van sneuvelen: Sergeant Akker is vermoord door uitputting in vernietigingskamp Auschwitz (POL).
Sergeant Akker was veteraan van de Meidagen 1940 en heeft oa gevochten bij vliegveld Ockenburgh. Hij heeft een prachtig In Memoriam gemaakt na de strijd voor zijn gesneuvelde makkers. Dit wilden ze met de oude strijdmakkers laten drukken maar vanwege zijn afkomst besloot hij zich terug te trekken om niet op te vallen. Na de oorlog werd 1 van de 2 exemplaren aan het Museum van de Grenadiers & Jagers geschonken door zijn oude groepscommandant en drager van de Bronzen Kruis: Henry Wolthuis. Nadat Aoo b.d. Wolthuis (BK) was overleden werd dit verhaal via zijn dochter weer bekend en zijn zowel Aoo b.d. Wolthuis en sgt Akker aan de vergetelheid onttrokken.
Sergeant Akker en zijn vrouw staan op de uitgaande transportlijst van 17 juli 1942.
Jaak bezweek in Auschwitz op 28 juli 1942. Zijn vrouw Wilhelmina bezweek uiterlijk 30 september 1942. Het is niet altijd de werkelijke datum maar de administratieve datum, vastgesteld na de oorlog. Omdat niet kon worden achterhaald, wanneer iemand vermoord of bezweken was, werd de laatste dag van een bepaalde periode genomen, dwz. de laatste dag van de maand.
De ouders van Jaak werden 12 februari 1943 vermoord in Auschwitz. Ook zijn drie zussen en broer werden met hun partners vermoord.
Locatie laatste rustplaats: Onbekend.
Overig: Gehuwd met Wilhelmina Noach. Zoon van Sam Akker en Bertha Akker-Rosenberg.
Onderscheidingen
Nooit toegekend/uitgereikt. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.
Monumenten
Bron: Afkomstig uit de erfenis van de overleden 1940-veteraan van 1-1-RJ en drager van het Bronzen Kruis: Aoo der Jagers Henri Wolthuis.
Bronnen