Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”
Leeftijd: 33.
Geboortedatum: 01 augustus 1909.
Geboorteplaats: Hillegom.
Adres: Roelofstraat 94 te Den Haag.
Beroep: Advocaat en procureur.
Stamonderdeel: Regiment Grenadiers.
Oorlogsonderdeel: Verzet.
Rang: Reserve-eerste luitenant.
Regnr: ?
Datum en locatie sneuvelen: 15 februari 1943, Schiphol (op de schietbaan bij een bunker van Fliegerhorst 561).
Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd. BRONZEN KRUIS; “Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in 1940 onmiddellijk na de capitulatie van Nederland, zich enerzijds te scharen onder de medewerkers van een inlichtingengroep en anderzijds deel te nemen aan het organiseren van verzetsgroepen. In het bijzonder door verschillende belangrijke militaire gegevens omtrent de vijand in te winnen en een verbinding met Engeland en Zwitserland tot stand te brengen. Tenslotte door, toen hij in augustus 1942 langs deze weg een belangrijk document betreffende de economische en verdere toestand in Nederland wilde verzenden en hij, vermoedelijk door verraad, op zijn kantoor, nog in het bezit zijnde van dit document, werd gevangen genomen, tijdens het in stilte gevoerde proces te zwijgen, totdat hij in augustus 1943 werd gefusilleerd. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de geallieerde oorlogsvoering en de Nederlandse Regering”.
Op 4 augustus gearresteerd voor spionage. Bij zijn arrestatie werd ook een pistool achter de boekenkast vandaan gehaald. Voor de familie hét bewijs dat er verraad in het spel was. Na de arrestatie kwam hij in de gevangenis aan de Amstelveenseweg te Amsterdam terecht. Na verhoren door de Gestapo (SiPo) op Euterpestraat 63 te Amsterdam, ging hij voor enige weken naar de gevangenis die gelegen is aan de Gansstraat te Utrecht. De laatste dagen van zijnn leven brachten hij door in de gevangenis aan de Weteringschans te Amsterdam, waar hij ook zijnn familie, voor een korte tijd op bezoek kregen. Op 22 januari 1943 was er door het “Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlhabers im Luftgau Holland”, (strafzaak 9 K. St. L. 1003) door General Flieger Siburg (Born: 24 Jun 1893 in Saarburg, Died: 27 Feb 1976 in Lüneburg) over een aantal personen de doodstraf uitgesproken. De Duitsers hebben de luitenant geprobeerd uit te horen door een Duitse spion in zijn cel te plaatsen. Ze hebben hem uitgehongerd om hem (tevergeefs) te laten praten. De luitenant was niet lid van een bepaalde organisatie maar werkte samen met oud-militairen aan militaire acties en had contact met de Britse Intelligence Service en de Berichten Dienst (BeDi). Op 19 juni 1945 werden vijf lijken bij het afgraven van de kogelvanger van de schietbaan bij Schiphol, achter de boerderij van Colijn aan de Aalsmeerderweg, gevonden. Twee slachtoffers werden geïdentificeerd waaronder Carel Abrahams.
Locatie laatste rustplaats: Nationaal Ereveld Loenen, vak/rij/nummer: E 155. Op 27 juni 1947 is zijn lichaam geïdentificeerd en herbegraven op de algemene begraafplaats te Hoofddorp. Op 01 mei 1951 overgebracht naar ereveld Loenen.
Overig: Gehuwd Anna Catharina Kolkert. Zoon van Henri Marinus Abraham en Helena Maria Henrica Petronella de Ridder.
Onderscheidingen
- BRONZEN KRUIS, (KB 22-07-1953 No. 21-3413).
- KRUIS VOOR BETOONDE MARSVAARDIGHEID.
- Het Oorlogsherinneringskruis (OHK) is nooit uitgereikt en zal ook nooit meer worden uitgereikt.
- De opvolging daarvan: Het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) hangt in de Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers om alsnog aan eventuele nabestaanden te worden uitgereikt. Nooit beloond maar nooit vergeten.
Monumenten
- Schaarsbergen,’Monument voor Grenadiers & Jagers‘.
- Loenen, ‘Nationaal Ereveld Loenen‘.
- Den Haag, ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’.
Bronnen
- Ministerie van Defensie.
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Müller, E. (2016). 1940-2016, Het Bronzen Kruis. Voor moedige en beleidvolle daden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.
- Schwing, A.A. (1939). Gedenkboek Grenadiers en Jagers, 1929-1939. Den Haag, Nederland: Groen’s Drukkerij.
- Dick Breedijk.
- Open Archieven.