Huizinga, Eduard Otto. 

Gevallen voor het Vaderland. “Grenadiers Vooraan!”

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 04 april 1917.

Geboorteplaats: Leeuwarden.

Adres: Begoniastraat 204 te Den Haag/Riouwstraat 15a te Den Haag.

Beroep: Chauffeur-monteur.

Onderdeel: Stafcompagnie, Regiment Grenadiers.

Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.

Functie: Chauffeur Regimentscommandant.

Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Wijndaalders woningcomplex te Loosduinen (gewond)13 mei 1940, Oranjekliniek te Den Haag (aan zijn bekomen krijgsverwondingen overleden).

Wijze van sneuvelen: Grenadier Huizinga raakte op 10 mei gewond bij het Wijndaalders-woningcomplex in Loosduinen op de laan van Meerdervoort.

De Regimentscommandant (RC) was gevestigd in het kantoor van de WSM. De vijand naderde snel en de RC werd verplaatst naar een school aan de Mient (inmiddels afgebroken).

Daar aangekomen vroeg de RC aan zijn chauffeur grenadier Huizinga om nog wat kaarten te halen in het pand van de WSM. Huizinga reed naar de Laan van Meerdervoort. Andere militairen waarschuwden hem niet verder te rijden aangezien de vijand bij het kruispunt was. Hij reed toch verder naar het kantoor van de WSM. Daar stapte hij uit en zakte in elkaar. Zijn voertuig was onderweg onder vuur genomen en had enkele kogelgaten en een lekke band.

Zeer zwaar gewond reed hij nog via Loosduinen naar de Oranje-kliniek op de Scheveningseweg. Hij overleed op 13 mei 1940 in de Oranje-kliniek in Den Haag aan zijn bekomen krijgsverwondingen.

Locatie laatste rustplaats: Militaire erehof Den Haag, vak/rij/nummer 4. Op 13 mei 1940 in een veldgraf bij de Oranjekliniek te Den Haag. Op 16 mei 1940 op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag in het nood-/verzamelgraf zonder militaire eer herbegraven.

Overig: Zoon van Durk Huizinga en Anna Catharina Bekius.

Onderscheiding

  •  Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen

Geef een reactie